OMS se arată preocupată de înmulţirea cazurilor de COVID-19 în unele ţări europene

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat preocuparea faţă de înmulţirea cazurilor de COVID-19 în unele ţări europene, îndemnând la vigilenţă şi la ridicarea „cu atenţie” a restricţiilor, iar dacă este necesar reintroducerea lor.

Cu 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, Kârgâzstanul este, raportat la populaţie, primul stat din zona acoperită de OMS Europa cu o tendinţă puternică de creştere, conform unui clasament cu ţările din regiune în funcţie de numărul cazurilor noi în ultimele 14 zile.

Pe lista ţărilor care cumulează un număr semnificativ de cazuri noi şi o creştere a acestora urmează Israelul (256 de cazuri noi la 100.000 de locuitori), Muntenegru (207), Luxemburg (196), Bosnia (98), Serbia, (71), România (52), dar şi Bulgaria (46).

Tendinţa este în schimb de scădere în alte ţări cu o incidenţă notabilă: Armenia (197 de cazuri la 100.000 de locuitori), Kazahstan (128), Moldova (82), Rusia (60) sau Suedia (46), transmite AFP, citată de Agerpres.

„Recenta reapariţie a cazurilor de COVID-19 în unele ţări după relaxarea măsurilor de distanţare este cu siguranţă o cauză de preocupare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a OMS Europa.

„Trebuie să rămânem vigilenţi şi să ridicăm restricţiile cu atenţie. Acolo unde apar noi focare, acestea trebuie ţinute sub control cu intervenţii rapide şi punctuale, mai ales prin detectarea rapidă a cazurilor, izolare, trasare şi carantină”, a subliniat OMS.

„Dacă situaţia o cere, poate fi necesară reintroducerea de măsuri mai stricte şi punctuale, cu angajarea totală a populaţiilor”, insistă organizaţia, avertizând împotriva revenirii la o situaţie care să împingă din nou „la limită” sistemele de sănătate.

Potrivit datelor OMS Europa, numărul de cazuri rămâne actualmente în general stabil în zona europeană, în jur de 20.000 pe zi, nivel înregistrat începând din jurul datei de 20 de mai şi de două ori mai mic faţă de vârfurile de la începutul lui aprilie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.