OMS: Sudanul va lansa o vastă campanie de vaccinare împotriva poliomielitei după apariţia mai multor cazuri

Sudanul va lansa o vastă campanie de vaccinare împotriva poliomielitei după înregistrarea mai multor cazuri în ţară pentru prima oară în peste un deceniu, a declarat luni ONU, în pofida anunţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind eradicarea „poliovirusului sălbatic” în Africa.

„Au fost confirmate cel puţin 13 cazuri de poliomielită (….). Acesta este primul focar de poliomielită din Sudan în peste un deceniu şi a afectat nouă dintre cele 18 state sudaneze de la apariţia primului caz pe 9 august”, notează vineri un comunicat al Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) din Sudan.

Potrivit organizaţiei ONU, Ministerul Sănătăţii sudanez, cu sprijinul Unicef, OMS şi Programului alimentar mondial (PAM), pregăteşte o vastă campanie de vaccinare pentru cel puţin 5 milioane de copii cu vârste de sub 5 ani. ONU are nevoie de 20 de milioane de dolari pentru a finanţa această campanie.

„Deşi poliovirusul sălbatic a fost declarat recent eradicat în Africa, (…) poliomielita derivată din tulpini de vaccin persistă (…) în mai multe ţări”, a spus OCHA, menţionând Etiopia, Republica Centrafricană şi Ciad.

Acest lucru „creşte riscurile (de răspândire) în Sudan, în special în Darfur (vest) din cauza mişcărilor populaţiei”, a mai spus agenţia ONU, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pe 25 august, Rose Leke, preşedinta Comisiei Regionale din Africa de Certificare a Eradicării Poliomielitei – organismul de certificare al OMS – a afirmat că „transmiterea poliovirusului sălbatic a fost întreruptă” în Africa.

„Acesta este un moment istoric pentru Africa”, a declarat directoarea OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti. „De acum înainte, copiii născuţi pe acest continent nu vor mai trebui să se teamă că pot fi infectaţi cu poliomielită”.

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă.

Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin, în anii 1950. Ţările bogate au obţinut acces cu rapiditate la acel vaccin, însă Asia şi Africa au rămas mult timp importante focare de infecţie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.