OMS: Țările trebuie să investească cu cel puțin 1% mai mult din PIB în asistența medicală primară pentru a elimina decalajele de acoperire a sănătății

Țările ar trebui să sporească cheltuielile cu asistența medicală primară cu cel puțin 1% din produsul intern brut (PIB), pentru ca la nivel mondial să poată fi închise golurile de acoperire a sănătății. De asemenea, statele trebuie să îndeplinească obiectivele de sănătate convenite în 2015, arată un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezentat înaintea reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU privind acoperirea universală a sănătății.

De asemenea, guvernele trebuie să intensifice eforturile de extindere a serviciilor la nivel național, se arată în raport.

Problema privind acoperirea universală a sănătății este discutată astăzi de liderii mondiali în cadrul unui summit ONU. La reuniune urmează să fie adoptată Declarația politică „Împreună pentru o lume mai sănătoasă”. Aceasta va include recomandările OMS referitoare la asistența medicală primară, inclusiv alocarea unui PIB suplimentar de 1% către asistența medicală primară prin investiții suplimentare sau realocări.

La nivel mondial va trebui să fie dublată acoperirea de sănătate până în anul 2030, în conformitate cu Raportul universal de monitorizare a sănătății. Acesta avertizează că, dacă tendințele actuale continuă, până la cinci miliarde de persoane nu vor mai putea accesa asistența medicală în 2030 – termenul limită stabilit de liderii mondiali pentru obținerea acoperirii medicale universale. Majoritatea acestor persoane sunt sărace și deja defavorizate.

 

Asistența medicală primară – cheia sănătății pentru toți

 

„Dacă suntem cu adevărat serioși în ceea ce privește obținerea unei acoperiri de sănătate universale și îmbunătățirea vieții oamenilor, trebuie să luăm în serios îngrijirile medicale primare. Asta înseamnă furnizarea de servicii de sănătate esențiale, cum ar fi imunizarea, îngrijirea prenatală, sfaturi pentru stilul de viață sănătos cât mai aproape de casă – și asigurarea faptului că oamenii nu trebuie să plătească pentru această îngrijire din propriile buzunare.”, spune directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Investirea unei sume suplimentare de 200 de miliarde de dolari pe an în extinderea asistenței medicale primare în țările cu venituri mici și medii ar putea salva 60 de milioane de vieți, ar crește speranța medie de viață cu 3,7 ani până în 2030 și ar contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică. Acest fapt ar reprezenta o creștere de aproximativ 3% a 7,5 miliarde USD cheltuite deja în sănătate la nivel global în fiecare an.

Cea mai mare parte a acestei finanțări ar proveni de la nivelul fiecărei țări. Raportul spune că majoritatea țărilor pot spori îngrijirile medicale primare folosind resurse interne – fie prin creșterea cheltuielilor publice pentru sănătate în general, fie prin realocarea cheltuielilor către asistența medicală primară – sau prin efectuarea ambelor. În prezent, majoritatea țărilor investesc în asistență medicală primară.

Dar, pentru cele mai sărace țări, inclusiv multe afectate de conflicte, este posibil să nu fie posibil acest lucru, atenționează reprezentanții OMS. Aceste țări vor continua să solicite asistență din afară, iar această finanțare trebuie să fie atent orientată pentru a avea ca rezultat o îmbunătățire durabilă a sistemelor și serviciilor de sănătate – printr-o întărire sistematică a asistenței medicale primare la nivel național.

 

Accelerarea dezvoltării serviciilor

 

De asemenea, țările trebuie să-și reînnoiască eforturile pentru extinderea acoperirii serviciilor la nivel național. Deși acoperirea a crescut constant începând cu anul 2000, progresele au încetinit în ultimii ani. Cele mai multe creșteri au avut loc în țările cu venituri mai mici, dar aceste țări au rămas în urmă. Cele mai mari lacune în serviciile de sănătate sunt în cele mai sărace țări și în cele afectate de conflicte, se mai arată în raport.

„Prea multe femei și copii continuă să moară din cauze ușor de prevenit și de tratat, pur și simplu pentru că nu pot primi îngrijirea de care au nevoie pentru a supraviețui”, a spus Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Acoperirea serviciilor este în general mai mică în zonele rurale decât în ​​orașe. Raportul citează lipsa infrastructurii de sănătate, deficitul de lucrători din domeniul sănătății, sistemele de aprovizionare slabe și îngrijirea de calitate slabă, ceea ce duce la o încredere scăzută între comunități ca obstacole majore în atingerea acoperirea universală a sănătății.

 

Protejarea împotriva greutăților financiare

 

Raportul OMS subliniază și nevoia de a proteja oamenii de problemele financiare.

„Obiectivul de acoperire a sănătății universale va rămâne evaziv dacă țările nu vor lua măsuri urgente pentru a-i proteja pe oameni să cadă în sărăcie pentru a plăti asistența medicală esențială. Extinderea accesului la servicii de asistență medicală primară de calitate va salva mai multe vieți și va menține costurile de îngrijire medicală la prețuri accesibile.”, spune dr. Muhammad Pate, director global pe  Sănătate, nutriție și populație la Banca Mondială.

Față de acum 15 ani, tot mai mulți oameni au de suferit din cauza plății pentru servicii din propriile buzunare. OMS arată că aproximativ 925 de milioane de oameni cheltuiesc mai mult de 10% din venitul gospodăriei lor în servicii medicale, iar 200 de milioane de oameni cheltuiesc mai mult de 25% din veniturile lor pentru sănătate.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.