OMS trage un semnal de alarmă privind tinerii în contextul pandemiei de COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un nou semnal de alarmă privind tinerii în contextul pandemiei de COVID-19.

„Ideea conform căreia ‘COVID-19 afectează doar persone vârstnice’ este factual eronată”, a subliniat directorul Biroului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge.

„Vârsta nu este singurul factor de risc pentru a suferi o formă gravă a bolii”, a adăugat el.

O serie de cazuri critice au fost înregistrate în rândul adolescenţilor şi tinerilor adulţi. Mulți dintre aceşti pacienţi au necesitat internări în secţii de terapie intensivă, iar unii au decedat, a afirmat Kluge.

În Europa, cea mai tânără victimă raportată a fost un copil de 12 ani, care a murit în Belgia. În urmă cu puțin timp, în Marea Britanie a decedat un copil de 13 ani.

În Statele Unite, un bebeluş de numai şase săptămâni, infectat cu noul coronavirus, a murit.

Între 10% şi 15% dintre persoanele cu vârste sub 50 de ani infectate cu noul coronavirus suferă o formă de la moderată la gravă a acestei infecţii, potrivit OMS.

Directorul Biroului regional al OMS pentru Europa a explicat, însă, că „cei care îmbătrânesc cu o stare de sănătate bună prezintă mai puţine riscuri”, iar „anumite persoane de peste 100 de ani (…) internate în spitale din cauza COVID-19 au beneficiat apoi de o însănătoşire completă”.

Biroul regional al OMS pentru Europa a raportat peste 464.859 de cazuri oficiale asociate noului coronavirus şi 30.098 de decese în 53 de ţări din circumscripţia sa, care se întinde de la coastele europene ale Oceanului Atlantic şi până la coasta pacifică a Rusiei.

Aproximativ 80% din persoanele decedate prezentau cel puţin o comorbiditate subadiacentă, în special boli cardiovasculare şi diabet.

În opinia lui Hans Kluge, respectarea dispoziţiilor sanitare este necesară „pentru orice categorie de vârstă”.
„Este nu doar un act de solidaritate în raport cu ceilalţi, în special faţă de cei mai susceptibili de a fi grav afectaţi, ci şi un act vital pentru propria sănătate şi siguranţă”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.