OMS: Tulpina indiană este mai contagioasă și poate ajunge mai ușor la persoanele vulnerabile, care nu sunt vaccinate anti-COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra variantei Delta a noului coronavirus, cea descoperită în India, este mai contagioasă și poate ajunge mai ușor la persoanele vulnerabile, care nu sunt vaccinate anti-COVID-19. Mai mult, este cea mai rapidă şi mai puternică de până acum.

OMS a mai subliniat că tot mai multe țări sărace, care ar trebui să beneficieze de vaccin prin programul Covax, nu au suficiente doze pentru a continua programele de imunizare.

În ceea ce privește finalul pandemiei de COVID-19, unii experți în sănătate cred că ar putea trece luni sau chiar ani până când vor fi vaccinate la nivel mondial suficiente persoane pentru a se putea declara încetarea pandemiei.

”OMS a transmis în urmă cu câteva zile că varianta Delta devine dominantă la nivel mondial. Studiile sugerează că este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât Alfa, varianta apărută în Marea Britanie, care este la rândul ei mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Delta s-a răspândit până acum în cel puțin 92 de ţări. Au apărut foarte multe variante, cu atribute asemănătoare. E ca și cum ai încerca să deschizi un lacăt cu cifru. Unele variante ale virusului au nimerit niște cifre, alte variante au nimerit alte cifre, dar până acum niciunul dintre virusuri nu a găsit combinația de transmisibilitate și letalitate. Varianta Delta (descoperită în India – n.r.) este cea mai puternică, mai rapidă și mai adaptată dintre toate. Va ajunge la persoanele vulnerabile mai eficient decât variantele anterioare. Dacă mai sunt persoane vulnerabile nevaccinate, riscul pentru ele este și mai mare. Acest virus poate fi mai letal, pentru că are un mod de transmitere mai eficient de la om la om și în cele din urmă îi va găsi pe cei vulnerabili, care se vor îmbolnăvi grav, vor trebui spitalizați și pot, în cele din urmă, muri”, a declarat Michael Ryan, director executiv al OMS.

Dr. Bruce Aylward, din cadrul OMS, a declarat că programul Covax a livrat 90 de milioane de doze în 131 de țări, cantitate insuficientă pentru a proteja populațiile de nooul coornavirus, scrie BBC.

Potrivit sursei citate, lipsurile vin în contextul în care unele țări din Africa se confruntă cu al treilea val de infecții. Doar 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate până în prezent în Africa, adică mai puțin de 2% din populație, după cum a declarat președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Covax a fost creat anul trecut pentru a se asigura că vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în toată lumea, țările mai bogate subvenționând costurile pentru țările mai sărace. Ținta inițială a Covax a fost livrarea a două miliarde de doze în întreaga lume până la sfârșitul anului 2021.

Cele mai multe dintre acestea sunt destinate țărilor mai sărace, unde Covax speră să distribuie suficiente vaccinuri pentru a proteja cel puțin 20% din populație. Cu toate acestea, distribuția acestor vaccinuri a fost împiedicată de întârzierile de fabricație și de livrare, ceea ce a dus la lipsuri în țările care depind în totalitate de Covax. Uganda, Zimbabwe, Bangladesh și Trinidad și Tobago sunt doar câteva dintre țările care au comunicat că au rămas fără vaccinuri în ultimele zile.

Dintre cele 80 de țări cu venituri mici implicate în Covax, ”cel puțin jumătate dintre ele nu au suficiente vaccinuri pentru a-și putea susține programele chiar acum”, a spus dr. Aylward în cadrul unui briefing al OMS organizat luni la Geneva.

”Dacă ne uităm la ceea ce auzim de la fiecare din aceste țări în fiecare zi, mai mult de jumătate dintre state au epuizat stocul și solicită vaccin suplimentar. Dar în realitate, numărul este probabil mult mai mare”, a declarat dr. Aylward.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.