OMS vrea un registru global dedicat editării genomului uman

Comitetul consultativ de experți al Organizației Mondială a Sănătății a aprobat prima fază a unui nou registru global care să urmărească cercetările privind editarea genomului uman. Mai mult, a demarat o consultare online privind eventuala ”guvernare” a editării genomului, se arată într-un comunicat al instituției.

”De la ultima noastră întâlnire, niște oameni de știință și-au anunțat intenția de a edita genomul unor embrioni și a-i aduce la termenul de naștere. Acest lucru ilustrează cât de importantă este munca noastră și cât de urgentă. Noile tehnologii de editare a genomului oferă mari speranțe pentru cei care suferă de boli pe care le credeam înainte incurabile. Însă unele utilizări ale acestor tehnologii ridică și provocări unice și fără precedent – de ordin etic, social, al reglementării și tehnic”, a atras atenția directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El le-a cerut țărilor să nu mai permită lucrări privind modificările genetice ale liniei germinale umane (formată din celule precursoare spermatozoizilor și ovulelor – n.r.) în cadrul aplicațiilor clinice umane, până când implicațiile tehnice și etice nu vor fi fost examinate corespunzător.

Acceptând recomandarea Comitetului, OMS a anunțat planuri pentru o fază inițială a registrului, folosind un instrument disponibil deja, International Clinical Trials Registry Platform (ICTRP). Această fază va include testele clinice somatice și ale liniei germinale.

Pentru a se asigura ca registrul își îndeplinește scopul și este transparent, Comitetul va discuta cu o gamă largă de actori implicați privind modul de operare.

OMS a anunțat în decembrie 2018 înființarea unui grup compus din 18 experți, după anunțul făcut de un cercetător chinez referitor la nașterea unor fetițe gemene care fuseseră modificate genetic – o premieră mondială în lumea medicală.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.