Organizația Mondială a Sănătății (OMS) solicită managerilor, liderilor și lucrătorilor din domeniul sănătății din întreaga lume să adopte un set de cinci obiective ale Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților 2021 pentru a îmbunătăți siguranța mamei și a nou-născuților la punctele de îngrijire, în special în timpul naşterii.
Obiectivele sunt lansate, vineri, de Ziua Mondială a Siguranței Pacienților, în cadrul conferinței globale virtuale „Împreună pentru îngrijirea sigură și respectuoasă a mamei și a nou-născuților” având, în acest an, tema „Îngrijirea sigură a mamei și a nou-născuților”.
Potrivit OMS, în fiecare zi, aproximativ 800 de femei și 6.700 de copii își pierd viața în timpul nașterii. În plus, zilnic, aproape 5.400 de copii sunt născuți morți, iar 40% dintre aceste decese survin în timpul travaliului sau al nașterii. Majoritatea deceselor materne și a nou-născuților sunt evitabile prin furnizarea de îngrijiri sigure și de calitate în timpul sarcinii, nașterii și în primele zile de viață.
Cele cinci obiective ale Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților 2021 își propun să îmbunătățească siguranța mamei și a nou-născuților la punctul de îngrijire și să accelereze acțiunea în direcția Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) de reducere a mortalității materne și stopare a deceselor evitabile ale nou-născuților până în 2030.
Obiectivele sunt:
- Reduceți practicile inutile și dăunătoare femeilor și nou-născuților în timpul nașterii
- Consolidarea capacității și sprijinului pentru lucrătorii din domeniul sănătății pentru îngrijirea sigură a mamei și a nou-născuților
- Promovați îngrijirea respectuoasă pentru nașterea în siguranță
- Îmbunătățiți utilizarea sigură a medicamentelor și transfuzia de sânge în timpul nașterii
- Raportați și analizați incidentele de siguranță la naștere.
OMS îndeamnă liderii, managerii și lucrătorii din domeniul sănătății să se înscrie la aceste obiective pe o platformă online creată recent.
Ziua Mondială a Siguranței Pacienților, înființată de Adunarea Mondială a Sănătății în 2019, își propune să crească gradul de conștientizare și implicare a publicului, să consolideze înțelegerea globală și să acționeze în vederea solidarității globale și a acțiunilor țărilor și partenerilor pentru a promova siguranța în îngrijirea sănătății.
Tema din acest an subliniază necesitatea de a preveni problemele pentru femei și bebeluși, care apar din cauza îngrijirii nesigure a mamei și a nou-născuților în timpul sarcinii, al nașterii și în primele câteva zile de viață – o problemă care a fost agravată de întreruperea serviciilor de sănătate datorate COVID -19.
Îngrijirea nesigură include probleme precum diagnosticarea întârziată și incorectă, identificarea greșită a pacientului, erori de medicamente, anestezie și erori chirurgicale, practici nesigure de transfuzie și injectare, lipsa practicilor de control al infecțiilor sau intervenții inutile și maltratare.
În ciuda progreselor înregistrate în reducerea mortalității și bolilor materne și nou-născuți începând cu 1990, lumea este departe de a atinge obiectivele stabilite în ODD.
ODD-urile 2015-2030 acordă prioritate reducerii mortalității materne, cu un obiectiv global de mortalitate maternă mai mic de 70 la 100.000 de nașteri vii și un obiectiv național suplimentar conform căruia nicio țară nu ar trebui să aibă un MMR mai mare de 140 la 100.000 de nașteri vii până în 2030.
Un motiv major pentru atingerea acestui obiectiv este eșecul în abordarea îngrijirilor nesigure și de calitate slabă.
Asigurarea siguranței pacienților este fundamentală pentru consolidarea sistemelor de îngrijire a sănătății de calitate și pentru realizarea unei acoperiri universale de sănătate.
OMS conduce și oferă direcții globale privind siguranța pacienților prin Planul global de acțiune pentru siguranța pacienților 2021-2030, care a fost adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății în mai 2021. Planul oferă direcții strategice pentru toate părțile interesate pentru a elimina problemele care pot fi evitate în îngrijirea sănătății, inclusiv în cele materne și îngrijirea nou-născuților.