ONG-uri: Ministerul Sănății este în întârziere privind măsurile ce reglementează internările nevoluntare

Două ONG-uri, Centrul de Resurse Juridice (CRJ, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil) şi Asociaţia Tonal (dezvoltă programe adresate persoanelor cu probleme de sănătate mentală sau care se află în dificultate psihologică), îi atrag atenția ministrul Sănătății că este ”în întârziere cu mai bine de trei ani” în adoptarea ordinului care să cuprindă lista spitalelor de psihiatrie care pot efectua internări nevoluntare, a registrului unic de evidenţă centralizată a cazurilor de internare nevoluntară şi a documentaţiei medico-juridice care susţine legalitatea internării nevoluntare.

Reprezentanți ai celor două ONG-uri au participat la o întâlnire privind analiza „principalelor probleme” identificate de Ministerul Sănătății în domeniul psihiatriei.

„CRJ şi Tonal au sesizat ministrului Sănătăţii că este în întârziere cu mai bine de trei ani în adoptarea ordinului de ministru care să cuprindă lista spitalelor de psihiatrie care pot efectua internări nevoluntare, a registrului unic de evidenţă centralizată a cazurilor de internare nevoluntară şi a documentaţiei medico-juridice care susţine legalitatea internării nevoluntare (obligaţie legală prevăzută la art. 16, Ordinul MS nr. 488 din 2016). În lipsa acestora, nu există o analiză a problemelor internării nevoluntare şi o semnalare a acestora ministrului Justiţiei. Ministrul Sănătăţii avea obligaţia să adopte acest ordin încă din anul 2016”, afirmă CRJ şi Tonal într-un comunicat publicat pe Facebook.

 

Alte solicitări CRJ și Tonal

 

Totodată, CRJ şi Tonal transmit că au transmis Ministrului Sănătăţii că există o strategie în domeniul sănătăţii mintale în vigoare încă din anul 2006 şi au solicitat adoptarea în regim de urgenţă a bugetului aferent Ordinului MS privind Planul naţional de acţiune pentru implementarea strategiei în domeniul sănătăţii mintale.

Cele două entități au cerut Ministerului Sănătăţii să se asigure că ONG-urile au acces „nerestricţionat” în instituţiile în care se pot afla persoane cu dizabilităţi psihice sau intelectuale.

„Aşa cum am precizat atât pe parcursul discuţiilor, cât şi în documentul depus la Ministerul Sănătăţii, accesul ONG-urilor în orice instituţie în care trăiesc persoane cu dizabilităţi psihice sau intelectuale reprezintă un instrument obligatoriu pentru colectarea de informaţii reale despre funcţionarea sistemului de asistenţă psihiatrică. Acesta decurge din obligaţiile asumate de România prin tratatele internaţionale la care este parte şi ministrul Sănătăţii este obligat să o respecte”, se mai arată în comunicat.

 

Avertismentul CRJ și Tonal

 

CRJ şi Tonal avertizează că, în cazul în care Ministerul Sănătății nu va da curs solicitării de a modifica articolul 18 din ordinul ministrului Sănătăţii nr. 488 din 2016, vor reclama Ministerul Sănătăţii la Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei. De asemenea, CRJ şi Tonal mai arată că vor sesiza şi Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al ONU pentru a declanşa „procedura specială împotriva României”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.