ONG-urile, încurajate să vină cu propuneri alternative la politicile publice de sănătate iniţiate de Guvern

Asociația CREST și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate au anunțat implementarea unui proiect pentru formularea politicilor publice privind calitatea serviciilor şi siguranţa pacientilor în sectorul sanitar. Instrumentul se numește QUALIMED și are ca obiectiv creşterea capacităţii a 20 de ONG-uri cu activitate relevantă în domeniul sănătăţii la nivel naţional şi a partenerilor sociali (organizaţii sindicale), atât din regiunea mai dezvoltată (Bucureşti-Ilfov), cât şi din regiunile mai puţin dezvoltate pentru a formula şi promova propuneri alternative la politicile publice de sănătate iniţiate de Guvern.

Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 02-06 septembrie 2019, în municipiul Constanța, 30 de persoane din grupul țintă al proiectului au participat la prima întâlnire tematică  din cele patru prevăzute în proiect pentru elaborarea instrumentului QUALIMED de colectare integrată a informațiilor necesare monitorizării și evaluarii politicilor publice în domeniul calității serviciilor de sănătate. Reprezentantii ANMCS au susținut în acest sens și o prezentare care să arate care sunt pașii de urmat în elaborarea unor politici publice.

Instrumentul QUALIMED va cuprinde:

  • analiza nevoilor de îmbunătățire a politicilor publice în domeniul calității serviciilor de sănătate ; obiective de îmbunătățire stabilite prin consens între factorii interesați;
  • definirea tipurilor de informații care trebuie colectate în vederea monitorizării și analizei sistematice a rezultatelor implementării politicilor privind calitatea serviciilor de sănătate; maparea surselor de unde trebuie culese aceste informații din sistemul sanitar;
  • stabilirea unui flux continuu de informații în întreg sistemul sanitar;
  • definirea unei rețele informaționale (rețeaua QUALIMED) pentru culegerea acestor date, cu elaborarea principalelor instrumente necesare colectării datelor : fișe de colectare date, formulare de raportare.

Toate acestea se vor raporta la obiectivele strategice de îmbunătățire a politicilor publice în domeniul calității serviciilor de sănătate, asigurând un instrument eficace pentru măsurarea performanței politicilor aflate deja în implementare și cea mai bună bază de pornire pentru construirea viitoarelor schimbări și viitoarea monitorizare a rezultatelor acestora.

Asociația CREST și ANMCS au adus la aceeași masă de discuție reprezentanți ai factorilor interesați din domeniul sănătății cu scopul de a lucra împreună pentru îmbunătățirea politicilor publice în domeniul calității serviciilor de sănătate. Vor fi puse bazele unei rețele prin intermediul căreia se  vor elabora și promova în cadrul proiectului, trei propuneri alternative la politicile publice din domeniul sănătății. Rețeaua va facilita crearea de mecanisme stabile de consultare a cetățenilor cu privire la deciziile din domeniul sanitar care se vor sprijini pe participarea acestora, implicarea experților și a actorilor cheie din societate.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.