Oniga: Sunt zone în care pacienții cu hemofilie primesc tratament doar pentru două-trei administrări

Pacientul Nicolae Oniga, președinte Asociația Națională a Hemofilicilor din România, a declarat că Programul Național de Hemofilie are nevoie de îmbunătățiri în multe zone din țară, îndeosebi în Moldova și chiar din Transilvania, alocarea bugetară a fost mai dificilă decât în restul țării, având loc multe sincope în asigurarea tratamentului pacienților cu hemofilie.

„Sunt încă județe de țară, unde, din cauză că managementul spitalului nu înțelege exact cum trebuie tratată hemofilia nu aprobă medicilor coordonatori de program să dea decât foarte puține flacoane de factor care nu acoperă necesarul decât pentru două-trei administrări ale unui pacient de 60-70 de kilograme”, a explicat Nicolae Oniga.

În același timp, Nicolae Oniga atenționează că o altă problemă o constituie faptul că bugetul pentru hemofilie nu a fost aproape niciodată consumat integral, începând din 2017, când a fost mărit „spectaculos”, de 2,7 ori.

„Din 2017, dispunem de un nou protocol terapeutic care a fost acoperit prin acest buget generos. Din păcate, sistemul medical nu a fost pregătit și, ca atare, bugetul nu a fost consumat integral (…). Abia în 2020, avem un consum de aproape 98%. Sperăm că astfel vom depăși acest handicap, iar de anul acesta să ajungem ca bugetul să fie consumat integral”, a afirmat pacientul Nicolae Oniga.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online „Hemofilia în timpul pandemiei de COVID-19: Cum adaptăm îngrijirile medicale la schimbare?”, organizată de Societatea Română de Hematologie, în contextul Zilei Mondiale a Hemofiliei, celebrată pe 17 aprilie. Managementul logistic și comunicarea aferente conferinței au fost asigurate de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.