ONU: Epidemia HIV/SIDA ar putea fi stopată cu ajutorul dezvoltării unor medicamente antiretrovirale noi și prin diagnosticarea timpurie

Afacerile Antibiotice Iași au crescut cu 8,2% în 2019

Dezvoltarea unor noi medicamente antiretrovirale și folosirea tehnologiei pentru diagnosticarea timpurie sunt considerate elementele cheie în lupta împotriva HIV/SIDA, care ar putea duce la oprirea acestui flagel până în 2030, se arată într-un raport al Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) dat publicității luni.

Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru SIDA, până în luna iunie, aproximativ 20,9 milioane de bolnavi au avut acces la tratamentele antiretrovirale care le pot prelungi viața.

Cercetările arată că o persoană infectată cu HIV, aflată sub tratament cu antiretrovirale, are șanse cu 97% mai mici să transmită virusul și altor persoane.

Potrivit datelor, la nivel global, extinderea accesului la tratament la femeile însărcinate a dus la reducerea cu 47% a cazurilor de infecții transmise de la mamă la făt.

Potrivit raportului, în prezent, cea mai mare provocare o reprezintă asigurarea accesului la terapiile antiretrovirale pentru cei 17.1 milioane de oameni, inclusiv 1.2 milioane de copii, care au nevoie de ele. Documentul atrage atenția asupra faptului că persoanele marginalizate de societate, care, în același timp, sunt și cele mai afectate de HIV, întâmpină încă dificultăți în accesarea serviciilor sociale și medicale de care au nevoie.

Potrivit datelor publicate în raport, în 2016 s-au înregistrat 1.8 milioane de cazuri noi de infecție cu HIV, o scădere cu 39% față de sfârșitul anilor `90, perioada de vârf a epidemiei cu acest virus.

Cu toate acestea, documentul subliniază faptul că, în statele în care serviciile medicale și de asistență nu au fost extinse în rândul zonelor și a populației în care sunt cele mai necesare, rata infectării cu HIV crește rapid.

Conform raportului, începând cu anul 2010, în Europa de Est și în Asia Centrală, procentul noilor infectări cu HIV a crescut cu 60%, iar rata deceselor asociate acestei boli a crescut cu 27%.