ONU recomandă oamenilor să-și ia măsuri proprii pentru a se proteja de temperaturile extreme

Omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă – a averizat, marți, ONU – recomandând cetăţenilor să-şi elaboreze propriul „plan de luptă” pentru a înfrunta aceste temperaturi extreme diurne dar şi… nocturne.

”Astfel de fenomene vor continua să se intensifice, iar omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri de caniculă mai intense. Fenomenul El Nino, confirmat recent, va amplifica apariţia şi intensitatea valurilor de cădură extremă”, a declarat John Nairn, expert în cadrul Organizaţiei Meteorologie Mondiale (OMM) – un organism ONU – cu prilejul unei conferinţe de presă susţinute la Geneva.

Cauzele de la originea schimbărilor climatice

În America de Nord, Asia, Africa de Nord şi în bazinul mediteraneean, temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius în această săptămână:

„Unul dintre fenomenele notabile pe care le-am observat este că numărul valurilor de caniculă simultane în emisfera nordică a crescut de şase ori începând din anii 1980. Această tendinţă nu prezintă niciun semn de diminuare. Mi-e teamă aşadar că necazurile nu s-au terminat”, a adăugat expertul, avetizând că „este responsabilitatea fiecăruia să-şi facă un plan de luptă împotriva căldurii extreme” – a adăugat expertul.

Potrivit ONU, gaze precum dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot împiedică o parte din razele soarelui să fie reflectate înapoi în spaţiu; prezenţa unei cantităţi nesustenabile de gaze cu efect de seră în atmosferă semnifică captarea unei cantităţi mai mari de căldură, ceea ce creează nu doar încălzirea globală, ci şi alte anomalii climatice.

OMM aminteşte lumii să nu-şi concentreze atenţia exclusiv asupra temperaturilor maximale
„În realitate, temperatura nocturnă prezintă cel mai mare risc pentru sănătate, în special pentru populaţiile vulnerabile”, a explicat John Nairn referindu-se la zonele unde maximele ating sau depăşesc 40 de grade Celsius iar temperaturile rămân apropiate de acest nivel la miezul nopţii.

”Temperaturile nocturne ridicate repetate sunt în mod special periculoase pentru sănătatea umană, întrucât corpul nu reuşeşte să se recupereze”, ceea ce ‘‘conduce la o creştere a cazurile de infarct şi de decese” – a subliniat oficialul.

Categoriile de risc
Copiii, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni cronice prezintă cel mai ridicat risc în fața situațiilor expuse, potrivit lui Panu Saaristo, din cadrul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC): peste 60.000 europeni au murit din cauza valurilor de caniculă de anul trecut, potrivit experţilor, în ciuda unui sistem de alertare printre cele mai bune din lume.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.