Operaţie inedită de reconstrucţie mamară realizată la Institutul Regional de Oncologie Iași de medici români şi americani

sursa foto: IRO Iași/Facebook

Medicii din cadrul Secției de Chirurgie Plastică a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi au efectuat o operaţie de reconstrucţie mamară unei femei în vârstă de 38 de ani, folosind o tehnică inovativă preluată de la o echipă de medici americani aflaţi în vizită la Iaşi.

Specialiștii americani colaborează de 10 ani pentru operații complexe și operații de reconstrucție după cancere cu chirurgi români

În prima sa vizită la Iaşi, dr. Andrea Moreira, director de inovaţii şi profesor asociat la University of Pittsburgh, a învăţat medicii români să execute intervenţii de chirurgie plastică mai laborioase.

“Dna. doctor Andrea Moreira ne-a învățat să facem o chestiune mai particulară. Noi refăceam doar sânul, dar doamna ne-a învățat să facem sânul să fie și sensibil, să conectăm și nervii, nu numai vasele. Este mai bine și mai plăcut și pentru femeie. A doua noutate este că s-a realizat un sân mult mai mare. De obicei noi folosim la reconstrucție jumătate din pielea de pe burtă. La doamna respectivă am folosit toată pielea de pe burtă. Practic, cantitate dublă. Din acest punct de vedere este o premieră medicală”, a declarat prof. dr. univ. Dragoș Pieptu.

Operația a durat 12 ore, iar peste 5 zile pacienta va fi externată, urmând ca în două săptămâni să își reia activitatea din viața de zi cu zi.

“Este important să educăm populația, în special femeile, să știe că reconstrucția mamară este o opțiune pentru ele, dacă își doresc acest lucru. Am colaborat foarte bine cu medicii de la IRO, am împărtășit din experiența noastră, spitalul are resurse, și ar fi bine ca mai multe persoane să aibă acces la aceste proceduri”, a declarat dr. Andrea Moreira.

Din echipa medicilor din SUA care au venit în acest an la IRO Iaşi au făcut parte dr. Eduard Chang, profesor la MD Anderson Cancer Center din Houston, Texas şi Godina Fellowship (cel mai important premiu acordat unui microchirurg), dr. Chris Campbell, director de reconstrucţii oncologice şi profesor asociat la University of Virginia, dr. Peter Deptula, microchirurg şi profesor asistent la University of Hawai, dr. Daniel Murariu – medic de origine română, microchirurg la Athena Clinic, Honolulu (Hawai), fost Director de Microchirurgie şi Chirurgie Limfatică şi profesor asociat la University of Pittsburgh.

Medicii de la IRO Iași au cooperat cu cinci specialiști din SUA la trei cazuri de pacienți oncologici, dintre care unul a beneficiat de reconstrucție mamară.

Din 2014 şi până în prezent la IRO au fost efectuate, gratuit, aproximativ 200 de operaţii de reconstrucţie mamară, cea mai în vârstă pacientă având 83 de ani.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.