Opioide derivate din fentanyl controlate în UE

În Uniunea Europeană (UE) două opioide sunt supuse în prezent măsurilor de control în urma raportării unor reacții adverse grave privind depresia respiratorie cu care sunt asociate. Ciclopropilfentanylul și metoxiacetilfentanylul, doi derivați ai fentanylului folosit pe scară largă în anestezie și terapia durerii, pot reprezenta o amenințare la adresa sănătății publice, din cauza efectelor pronunțate asupra respirației. Cele două substanțe sunt vândute online sub formă de pudră și spray nazal, fiind ușor de procurat, dar uneori se găsesc și în pastile falsificate de benzodiazepine și analgezice. De aceea, Consiliul Uniunii Europene a luat decizia de a supune aceste substanțe procedurii legale de control, după ce statele membre UE  au raportat efectele lor nocive prin intermediul sistemului de avertizare al UE.

Depresia respiratorie apărută în urma administrării celor două opioide este una severă și duce la apnee, stop respirator și în final deces. Decizia de a supune ciclopropilfentanylul și metoxiacetilfentanylul măsurilor de control a fost luată în urma analizei riscurilor acestor substanțe, realizată de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie. Cele două opioide derivate din fentanyl pot afecta sănătatea pacienților, dar constituie și o amenințare socială, fiind implicate în traficul de droguri și crima organizată. Derivatele de fentanyl au o istorie îndelungată privind utilizarea ilicită și consumul drept substituenți de heroină iar consumul lor a înregistrat creșteri în Europa, SUA și Canada în ultimii ani.

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie monitorizează în prezent 32 de derivate din fentanyl care au fost detectate pe piață încă din anul 2012. Până în prezent, ciclopropilfentanylul a cauzat 78 de decese în Suedia și Marea Britanie – două din cele șase țări membre UE unde se folosește. Metoxiacetilfentanylul este folosit în prezent în 11 state membre UE și în Norvegia și a cauzat 13 decese în Marea Britanie, Belgia, Cehia și Suedia. În urma deciziei Consiliului UE, statele membre care folosesc ciclopropilfentanyl și metoxiacetilfentanyl au obligația ca în anul următor să stabilească măsuri legislative privind utilizarea acestor opioide, în conformitate cu standardele Uniunii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.