Opt candidați în cursa pentru cele trei posturi de conducere din ANMDMR

Comisia de concurs pentru ocuparea celor trei posturi de conducere Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a selectat opt din cele zece candidaturi pentru posturile de conducere ale instituției, două persoane fiind respinse.

Astfel, pentru funcția de președinte au rămas în cursă trei candidați – actualul președinte, Marius Daniel Şişu, conf. dr. Colette-Roxana Sandulovici (decan în cadrul Universității Titu Maiorescu) și Valeria Nicoleta Ghițoi (manager de logistică la o companie pharma). Dosarul de înscriere al lui Marian Stamate, medic primar orelist la Spitalul Colțea, a fost respins din cauză că acesta nu a avut o vechime în posturi de conducere de minim 5 ani.

Pentru celelalte două funcții scoase la concurs, vicepreședinte pentru activităţile specifice științifice din domeniul medicamentelor de uz uman şi dispozitivelor medicale și vicepreședinte pentru activitățile tehnico-administrative care susţin activităţile specifice științifice, au fost admise cinci dosare – Bujor Eugen Almășan (managing director la compania IQVIA, fostă Quintiles), Adriana Cotel (fost președinte al ANMDMR și al CNAS), Adrian Emil Frățilă (coordonator studii clinice la compania Krka), Monica Negovan (acționar al unei farmacii din Târgu Mureș) și Gabriela Vlăsceanu (manager de cercetare-dezvoltare la producătorul de produse fitoterapeutice Hofigal). Un alt dosar, al Mariei Alexandra Băluță (manager de produs la un distribuitor de echipamente medicale), a fost respins pentru că nu îndeplinea două condiții, printre care vechimea de minim un an în funcții de conducere.

Candidații respinși au avut la dispoziție 24 de ore de la afișare pentru a formula o contestație.

 

Un concurs contestat și modificat

 

Condițiile inițiale de organizare a concursului, și perioada de depunere a dosarelor, în special, au fost contestate dur de Colegiul Farmaciștilor, care a acuzat o „încercare de fraudare”.

„Stabilirea unui termen de numai patru zile pentru depunerea dosarului constituie o barieră și o încercare de fraudare grosolană și evidentă a rezultatelor concursului prin deturnarea caracterului transparent, previzibil și real al organizării concursului respectiv”, s-a precizat în comunicatul făcut public la momentul respectiv de Colegiul Farmaciștilor.

În plus, Ministerul Sănătății (MS) a fost nevoit să publice o erată la anunțul privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți candidații la funcțiile de conducere ale ANMDMR, în sensul că și absolvenții facultăților de Farmacie se puteau înscrie la concurs. Măsura a fost luată după ce Colegiul Farmaciștilor și asociațiile studenților la facultățile de Farmacie au protestat față de anunțul inițial al MS, care permitea doar absolvenților facultăților de Medicină, Economie sau Drept să se înscrie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.