Opțiuni terapeutice noi pentru mielomul multiplu

Comisia Europeană a autorizat extinderea indicațiilor terapeutice pentru Imnovid (pomalidomidă/Celgene) și Revlimid (lenalidomidă/Celgene) pentru pacienții cu mielom multiplu.

Pe baza recomandării făcute de Agenția Europeană a Medicamentului la finalul lunii martie, tratamentul cu Revlimid (lenalidomidă) în combinație cu bortezomib și dexametazonă este acum indicat la pacienții adulți cu mielom multiplu netratat anterior și care nu sunt eligibili pentru transplant. Totodată, tratamentul combinat cu Imnovid (pomalidomidă), bortezomib și dexametazonă este indicat la adulții cu mielom multiplu care au primit cel puțin un tratament anterior, inclusiv cu lenalidomidă.

 

Dovezi științifice pentru extinderea indicațiilor

 

Într-un studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate în revista Lancet, tripla combinație de lenalidomidă, bortezomib și dexametazonă a demonstrat că poate fi o opțiune pentru pacienții cu mielom multiplu nou diagnosticat, care nu sunt eligibili pentru transplant. La aceștia, tratamentul prelungește semnificativ prima remisiune a bolii. În cursul bolii, pacienții răspund din ce în ce mai puțin la tratament, iar perioadele de remisiune se scurtează în fazele avansate. Astfel, prima opțiune terapeutică devine una importantă.

Regimurile terapeutice care conțin lenalidomidă sunt utilizate frecvent ca tratament inițial în mielomul multiplu, dar sunt numeroși pacienți refractari la acest tratament. Și lor li se adresează combinația terapeutică de pomalidomidă, bortezomib și dexametazonă, care poate fi administrată începând cu prima recădere. Combinația a fost autorizată de Comisia Europeană pe baza rezultatelor din studiul clinic de fază 3 OPTIMISMM. Acestea au fost publicate în urmă cu o săptămână, în revista Lancet Oncology.

 

Mielomul multiplu

 

Mielomul multiplu este un cancer al sângelui, caracterizat prin proliferare tumorală și supresia sistemului imun. Mielomul multiplu este o afecțiune hemato-oncologică și face parte din grupul bolilor limfoproliferative cronice. Apare în urma proliferării clonale multifocale a celulelor liniei plasmocitare și a acumulării necontrolate a acestora.

Boala este rară, dar cu mortalitate ridicată. Aproximativ 42.000 de persoane sunt diagnosticate anual în Europa și se înregistrează 26.000 de decese cauzate de boală în fiecare an. Tipic, boala evoluează cu perioade simptomatice urmate de perioade de remisiune. În final, boala devine refractară la orice tratament.

 

Alte indicații în mielomul multiplu

 

Anterior noii decizii luate de Comisia Europeană, cele două medicamente derivate din thalidomidă aveau deja indicații terapeutice în mielomul multiplu.

Pomalidomida este indicată, în asociere cu dexametazona, pentru tratamentul pacienților adulți cu mielom multiplu recidivat și refractar, cărora li s-au administrat cel puțin două scheme de tratament anterioare, incluzând lenalidomidă și bortezomib, și care au prezentat progresia bolii la ultimul tratament.

Lenalidomida este indicată în mielom multiplu ca monoterapie, pentru tratamentul de întreținere al pacienților adulți cu mielom multiplu nou-diagnosticat care au fost supuși transplantului autolog de celule stem. Este indicată, în asociere cu dexametazona, pentru tratamentul pacienților adulți cu mielom multiplu cărora li s-a administrat cel puțin un tratament anterior.

Lenalidomida este indicată și în sindroame mielodisplazice și în limfom cu celule de manta.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.