Trecerea la ora de vară aduce modificări importante în comportamentul alimentar, iar acestea pot duce la creșterea consumului de alimente nesănătoase, mai ales seara, atrage atenția Adina Rusu, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, relatează Agerpres. Potrivit specialistului, schimbările hormonale generate de modificarea orei pot afecta atât somnul, cât și apetitului, crescând riscul de indigestie și de mâncat compulsiv pe parcursul nopții.
„Trecerea la ora de vară aduce o schimbare bruscă în expunerea la lumină naturală, ceea ce influențează direct ritmul circadian și determină modificări hormonale importante în organism. Astfel, această tranziție duce la scăderea secreției de melatonină (hormonul somnului), la creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului) și la dereglări ale hormonilor tiroidieni. Altfel spus, organismul intră într-o stare de desincronizare internă care poate afecta comportamentul alimentar, somnul, imunitatea, starea generală de bine și chiar sănătatea cardiovasculară”, a explicat dieteticianul Adina Rusu pentru AGERPRES.
Conform acesteia, în perioada de tranziție, putem observa modificări semnificative în percepția senzației de foame sau de sațietate, dar și în alegerile alimentare zilnice. „Schimbarea orei duce la o reducere semnificativă a duratei și eficienței somnului, ceea ce poate slăbi controlul asupra poftelor alimentare și poate favoriza alegeri nesănătoase. Astfel, studiile arată că trecerea la ora de vară determină creșterea consumului de gustări nesănătoase, în special seara și în zilele înnorate, în paralel cu reducerea mersului la sală, mai ales în rândul persoanelor cu obiceiuri alimentare mai puțin sănătoase”, a adăugat Adina Rusu.
Mai mult, modificările hormonale induse de stresul cauzat de schimbarea programului zilnic, precum și orele mai târzii ale zilei, pot spori nivelul de grelină, hormonul foamei, și pot scădea hormonii de sațietate, favorizând astfel mâncatul excesiv, în special la persoanele predispose la mâncatul compulsiv. „Cunoașterea acestor mecanisme ne poate ajuta să gestionăm mai bine trecerea la ora de vară, inclusiv cu ajutorul alimentației, prin susținerea ritmului circadian, echilibrarea hormonilor implicați în somn și apetit, și prevenirea oboselii și poftei de dulce cauzate de somnul deficitar. Astfel, alegerea unui micul dejun bogat în proteine și fibre ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei”, afirmă Adina Rusu.
Ea recomandă ca mic dejunuri precum o omletă cu legume și pâine integrală sau o porție de humus cu legume și pâine integrală să fie integrate în alimentația de zi cu zi. De asemenea, este important să evităm consumul de cafea și zahăr seara, întrucât cofeina poate întârzia producția de melatonină, iar dulciurile consumate seara pot fragmenta somnul, datorită modificărilor glicemice.
În plus, dieteticianul subliniază importanța unei cine ușoare, calde, consumate cu două-trei ore înainte de culcare, care să conțină carbohidrați complecși, cum ar fi legumele, orezul brun sau lintea. Acestea favorizează eliberarea de serotonină și induc relaxarea. „Nu trebuie să uităm de alimentele bogate în triptofan, cum ar fi ouăle, iaurtul, brânza, peștele, nucile, bananele și ovăzul, întrucât acest aminoacid susține sinteza de serotonină și melatonină”, mai adaugă Adina Rusu.