Orban: Pacienţi bolnavi de COVID, mutaţi cu elicopterele pentru că medicii nu poti fi detaşaţi

Premierul Ludovic Orban a declarat că pacienți bolnavi de COVID-19 trebuie mutați cu elicopterele pentru că în prezent, nu poti fi detașați medici în alte localități sau spitale.

“Este o situație în care trebuie să mutăm pacienți cu elicopterele pentru că nu putem detașa medici, pentru că președinți de consilii județene, manageri de spital  se opun chiar si medicilor și rezidenților care sunt dispuși să fie detașați în zonele fierbinți, lăsând o foarte mare parte dintre pacienții care sunt infectați cu COVID-19 fără posibilitatea de a fi tratați. Ne obligă să avem niște reacții de genul mutării unor pacienți în alte județe, în alte spitale, în alte localități”, a spus premierul Orban,  adăugând că acest lucru se întâmplă din cauza introducerii în lege a unui articol care prevede ca detașarea să poată fi făcută doar cu acordul tuturor factorilor implicați.

Premierul a mai afirmat că „suntem în fața unei noi situații de o gravitate fără precedent care s-a creat în urma unei decizii a Curții Constituționale”.

Totodată, premierul a spus că cei de la „Curtea Constituțională a decis că nu există bază legală pentru ca cetățenii care au fost diagnosticați ca fiind bolnavi să fie tratați în spitale și că orice pacient care este infectat cu COVID, care nu vrea să stea în spital poate să plece”.

Premierul a precizat, de asemenea, că în prezent, “Curtea Constituțională ne-a lăsat fără instrumentul de a lua deciziile de izolare la domiciliu, carantinare a persoanelor în spații instituționalizate, de asemenea, de posibilitatea de a carantina localități, cartiere, zone”.

„Cum am fi putut reacționa, de exemplu, la Suceava sau în alte localități în care s-a produs o creștere rapidă a numărului de infecții dacă nu am fi avut la dispoziție pârghia carantinării.  S-a și văzut că pârghia carantinării a oprit riscul de transmitere în alte localități din localitățile cu un nivel de infectare foarte mare”, a mai spus premierul Orban.

Guvernul s-a reunit luni în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.