Orban: Problemele de infectare cu coronavirus, în spitale din subordinea autorităţilor locale, nu în cele din prima linie

Premierul Ludovic Orban a afirmat vineri că problemele legate de infectare cu noul coronavirus au apărut în spitale aflate în subordinea autorităţilor locale, nu în cele din prima linie – fie din cauza managerilor, fie a cadrelor medicale, fie din cauza mijloacelor de protecţie precare.

„Spitalele sunt de mai multe subordonări. În spitalele care sunt în prima linie a bătăliei cu noul coronavirus nu au apărut cazuri de îmbolnăviri şi în spitalele care erau prevăzute în linia a doua şi care vor fi stabilite clar astăzi prin ordin, astfel încât să primească pacienţi, de asemenea nu sunt cazuri. Au apărut cazuri mai ales de subordonare locală, nu vreau să dau vina pe autorităţile locale, aici trebuie să fim oneşti, uneori managerii au fost de vină, în alte cazuri au fost cadrele medicale de vină. De asemenea, un factor care a contribuit la infectarea cadrelor medicale a fost şi precaritatea mijloacelor de protejare a medicilor”, a susţinut Orban, întrebat în legătură cu măsurile pe care le va lua ca epidemia să nu ajungă în spitale, potrivit Agerpres.

El a adăugat că există proceduri, dar, din păcate, nu au fost respectate.

„Procedurile există. În momentul de faţă, am luat măsuri: triajul. Am stabilit în multe spitale şi am pus la dispoziţie corturi în afara unităţilor de primiri urgenţe. (…) Din păcate, nu s-au respectat”, a spus Orban, dând exemplu cazul de la Spitalul Universitar, unde prima persoană decedată prezenta simptome, dar s-a întârziat 48 de ore cu diagnosticarea şi nu s-a luat nicio măsură specială de protejare.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.