Ordin care reglementează amenajarea cabinetelor medicale la parterul blocurilor, publicat în Monitorul Oficial

Ministerul Sănătății

Un Ordin al ministrului sănătății pentru modificarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei a fost publicat la 31 octombrie în Monitorul Oficial.

Conform Ordinului m. s. 1.378/2018, la parterul clădirilor de locuit, la demisol, parter înalt sau mezanin se pot amplasa sau amenaja cabinete medicale ambulatorii fără paturi, laboratoare de analize medicale, puncte externe de recoltare de probe biologice ale laboratoarelor de analize medicale, furnizori de servicii de îngrijiri la domiciliu, precum și cabinete de practică pentru servicii publice conexe actului medical.

Acestea trebuie să respecte însă anumite condiții, conform noului act normativ: să asigure gestionarea deşeurilor periculoase conform reglementărilor legale în vigoare; să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătate; să respecte normele igienico-sanitare specifice activităţilor desfăşurate conform reglementărilor legale în vigoare.

Cât privește construirea sau amenajarea unor anexe ale acestor spații, precum garaje, acest lucru este posibil doar cu acceptul asociaţiei de locatari sau proprietari.

Ordinul 1.378/2018 mai stipulează că unităţilor sanitare cu servicii de spitalizare de zi, centrelor de sănătate, centrelor de sănătate multifuncţionale, creşelor, grădiniţelor și şcolilor trebuie să li se asigure o zonă de protecţie sanitară faţă de clădirile de locuit din vecinătate de minimum 15 metri sau stabilită prin studii de impact asupra stării de sănătate a populaţiei.

Aceste modificări fuseseră puse în dezbatere publică printr-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății în luna septembrie.

Autorizaţiile sanitare de funcţionare şi notificările emise în baza Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare, de către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin, îşi menţin valabilitatea sub rezerva respectării condiţiilor privind amplasarea, structura şi circuitele funcţionale de la data emiterii acestora, se precizează în actul normativ publicat la 31 octombrie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.