Completările aduse Ordinului ce reglementează suspendarea acreditării spitalelor, publicate în Monitorul Oficial

Completările Ordinului care reglementează condițiile de suspendare a acreditării spitalelor, făcute de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), au fost publicate în Monitorul Oficial.

Completările vin în contextul în care ANMC a suspendat acreditarea Spitalului Floreasca din Capitală în urma incidentului în care o persoană a luat foc pe masa de operație, iar ulterior a murit. Noile reglementări sunt în prezent aplicate Spitalului Floreasca din București.

În ceea ce privește completările, printre acestea se numără faptul că ordinul de acreditare a unei unități medicale “continuă să își producă efectele juridice” pe perioada suspendării acreditării, iar unitățile medicale care nu remediază deficiențele în perioada de suspendare a acreditării intră din nou în proces în reevaluare.

“Pe durata suspendării acreditării, ordinul președintelui Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate pentru acreditarea unității sanitare continuă să își producă efectele juridice, iar unitatea sanitară este monitorizată de către ANMCS în ceea ce privește remedierea neconformităților cuprinse în planul de măsuri”, se arată în Ordinul publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, o altă completare se referă la spitalele care nu remediază la timp deficiențele care au dus la suspendarea acreditării.

“Unitățile sanitare acreditate care, la data expirării termenului de suspendare a acreditării, nu fac dovada remedierii neconformităților cuprinse în planul de măsuri (…) intră în proces de reevaluare”, prevede noul ordin.

La sfârșitul anului trecut, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS)  anunța că a suspendat acreditarea Spitalului Clinic de Urgență București, ca urmare a incidentului în care o pacientă a luat foc pe masa de operație, caz care nu a fost raportat în termen de 24 de ore, așa cum prevede Ordinul Președintelui ANMCS nr. 639/2016.

ANMCS anunța tot atunci că, „având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București”.

Mai mult decât atât, ANMCS a precizat că Spitalul Clinic de Urgentă București nu a raportat niciun eveniment advers și niciun alt indicator de monitorizare ​din data de 01.01.2018 și pană în prezent, iar incidentul cu pacienta arsă a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia.

Suspendarea acreditării înseamnă că spitalul își va desfășura în continuare activitățile dar că, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea trebuie să elaboreze și să transmit către ANMCS spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării. Acest plan trebuie să conțină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară și termenul de îndeplinire a măsurii. În plus, pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către ANMCS măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților. Astfel, suspendarea acreditării înseamnă un beneficiu pentru pacienți, pentru că spitalul este constrâns să acorde mai multă atenție serviciilor medicale. În cazul Spitalului Floreasca, unitatea medicală trebuie să analizeze evenimentul advers grav care s-a produs și să învețe din erori ca să prevină apariția unei situații similare.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.