Ordonanța militară 4 – Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși pe toată durata zilei pentru probleme de natură medicală

Ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut, duminică seara, o declarație de presă în cadrul căreia au anunțat noile măsuri prevăzute în Ordonanța Militară nr. 4 emisă în încercarea de a limita efectele coronavirusului.

Am clarificat cu privire la circulația persoanelor de peste 65 de ani un interval orar în care pot să-și rezolve și problemele de natură medicală – tratamente oncologice, dializă – deplasări care se pot face prin mijloace proprii, ale familiei, toate acestea facandu-se normal, pe tot parcursul zilei.

Cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare, am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile izolării intră direct în carantină și obligatoriu vor suporta toate cheltuielile pe care le implică această carantinare.

Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantinare, evident suportând și ei cheltuielile.

Conducătorii auto care intră în țară, tot ce ține de tonaj mai mare de 3,4 tone, au trei opțiuni de a-și proteja familiile: fie angajatorul le asigură loc unde să se izoleze între curse, fie se izolează la domiciliu cu familia, fie autoritățile locale pun la dspoziție spații la cerere pentru a asigura protecția familiilor lor, cu plata costurilor aferente.

Aceleași conditii le aplicam și piloților de aeronave și personalului navigant.

Pentru sistemul energetic, am instituit măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în locuri special identificate pentru personal.

Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, în zone aglomerate, am stabilit în Art. 8 că autoritățile administrației publice locale vor monta dispozitive cu soluții dezinfectante la intrarea în toate scările de bloc și vor face periodic acțiuni de dezinsecție.

Pentru a ajuta medicii, personalul sanitar și nesanitar, am stabilit ca autoritățile să asigure spații unde să stea între ture pentru împiedicarea răspândirii între cadre medicale și familiile lor. Intra în vigoare din 31 martie.

Text integral ordonanță AICI

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.