Organizarea studiilor de evaluare a impactului proiectelor asupra sănătății populaţiei, în dezbatere publică

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății organizează luni, de la ora 10, o ședință de dezbatere publică a proiectului de Ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare a studiilor de evaluare a impactului anumitor proiecte publice şi private asupra sănătății populaţiei.

Proiectul a fost publicat în transparență decizională luna trecută.

 

Motivele elaborării proiectului de ordin

 

Motivul elaborării acestui proiect de ordin îl constituie necesitatea consolidării procedurilor de evaluare a impactului asupra sănătății, se arată în referatul de aprobare.

Propunerea de reglementare are în vedere evaluarea impactului asupra sănătății în procesele de planificare tehnică şi de luarea deciziilor, coordonarea măsurilor de gestionare a riscurilor pentru sănătate şi mediu în cadrul proiectelor publice şi private de dezvoltare, explică autorii.

“Pentru realizarea unei evaluari corecte a efectelor directe şi indirecte ale unui proiect asupra sănătății trebuie asigurată obiectivitatea specialiştilor prin evitarea conflictelor de interese, prin separarea funcţională de autorităţile care participă în cadrul comisiilor de analiză tehnică constituite la nivel local. Specialiştii implicaţi în pregătirea studiilor de evaluare a impactului asupra sănătății trebuie să fie calificaţi şi competenţi, iar autorităţile competente să aibă cunoştinţe în vederea examinării acestuia şi în scopul asigurării că informaţiile furnizate de titularul proiectului sunt complete şi au un nivel ridicat de calitate”, se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Proiectul propune o procedură similară celei folosite pentru asigurarea expertizei în evaluarea impactului asupra mediului, pentru a spori eficacitatea evaluării impactului asupra sănătății, pentru a reduce complexitatea administrativă şi a spori eficienţa economică.

 

De ce sunt necesare studiile de evaluare a impactului asupra sănătății populației

 

“Prezentul proiect de ordin consolidează cadrul normativ de evaluare a impactului asupra sănătății, în privinţa procedurilor şi a întăririi capacităţilor existente. Studiile de evaluare a impactului vor constitui suportul informaţional care prezintă factorilor de decizie concluzii şi opţiuni pentru limitarea amplitudinii efectelor negative semnificative asupra sănătății determinate de anumite proiecte publice sau private”, se mai arată în referat.

Potrivit proiectului, “Activitatea de evaluare a impactului asupra sănătăţii populaţiei este coordonată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (denumit in continuare, INSP), prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (denumit în continuare, CNMRMC) cu participarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti (denumite in continuare, DSP), care au responsabilități specifice în domeniul riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu”.

 

Participarea la dezbaterea publică

 

Dezbaterea va avea loc la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2.

Persoanele care vor lua cuvântul în cadrul ședinței publice sunt rugate să transmită propunerile pe care le vor prezenta și în format electronic, word, la adresa de email: moancea@ms.ro, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ, data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului, până la data de 12 august 2019, ora 08.30.

Participanții vor lua cuvântul în ordinea înscrierii, iar timpul alocat este de trei minute pentru fiecare.

Din partea autorităților, la dezbatere vor fi prezenți Cristian Vasile Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, precum și  reprezentanți ai Direcției generală asistență medicală și sănătate publică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.