Organizația Mondială a Sănătății a lansat primul program de pre-acreditare a insulinei pentru a extinde accesul la tratamentul care salvează viața diabeticilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat începerea unui program pilot pentru pre-acreditarea insulinei umane pentru a crește tratamentul pentru diabet în țările cu venituri mici și medii. Proiectul face parte din Programul de pre-acreditare a medicamentelor, un serviciu furnizat de OMS pentru a evalua calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentelor. Preacreditarea garantează că medicamentele furnizate de agențiile de achiziții internaționale îndeplinesc standarde acceptabile de calitate, siguranță și eficacitate.

Decizia, anunțată înainte de Ziua Mondială a Diabetului ( marcată pe 14 noiembrie), face parte dintr-o serie de pași ai OMS pentru a contracara povara în creștere a diabetului în toate regiunile. Aproximativ 65 de milioane de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de insulină, dar doar jumătate dintre ele au acces la tratament, în mare parte din cauza prețurilor mari. Toate persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de insulină pentru a supraviețui.

„Diabetul este în creștere la nivel global și numărul cazurilor crește mai repede în țările cu venituri mici”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Prea mulți oameni care au nevoie de insulină întâmpină greutăți financiare în accesarea acesteia sau trăiesc fără ea și își riscă viața. Inițiativa OMS de pre-acreditare pentru insulină este un pas esențial pentru a asigura accesul tuturor celor care au nevoie de acest produs care salvează viața”, a adăugat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Pre-acreditarea insulinei poate duce la scăderea prețurilor

 

Programul OMS de pre-acreditare a insulinei are ca obiectiv stimularea accesului la tratament prin creșterea fluxului de produse cu o calitate garantată pe piața internațională, oferind țărilor o paletă mai mare de variante și prețuri mai mici pacienților.

Insulina a fost descoperită ca tratament pentru diabet în urmă cu aproape 100 de ani și se află pe lista OMS a medicamentelor esențiale încă de la publicarea acesteia, în 1977.

În ciuda unei oferte ample, prețurile la insulină sunt în prezent o barieră pentru tratament în majoritatea țărilor cu venituri mici și medii. Trei producători controlează cea mai mare parte a pieței globale pentru insulină, stabilind prețuri care sunt prohibitive pentru multe persoane și țări.

 

Accesul la insulină este o provocare în multe țări

 

Datele colectate de OMS în 24 de țări de pe patru continente, în perioada 2016-2019, au arătat că insulina umană era disponibilă doar în 61% dintre unitățile sanitare, în timp ce analogii de insulină puteau fi găsite în doar 13% dintre unități. Datele au arătat că stocul de insulină pentru o lună ar costa un lucrător din Accra, Ghana, echivalentul a 5,5 zile de plată pe lună sau 22% din veniturile sale.

În țările înstărite, oamenii trebuie adesea să raționalizeze insulina, lucru care poate cauza decesul în cazul persoanelor care nu primesc cantitatea potrivită de medicament.

La nivel global, peste 420 de milioane de oameni trăiesc cu diabet. Diabetul este a șaptea cauză principală a decesului și o cauză majoră a complicațiilor costisitoare și grave, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral, insuficiență renală, orbire și amputații ale membrelor inferioare.

Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de insulină pentru supraviețuire și pentru a-și menține glicemia la nivelul optim pentru a reduce riscul de complicații comune, cum ar fi orbirea și insuficiența renală. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de insulină pentru controlul nivelului glicemiei pentru a evita complicațiile atunci când medicamentele orale devin mai puțin eficiente pe măsură ce boala progresează.

Pe lângă programul de pre-acreditare, OMS are și alte planuri în lupta cu diabetul. Sunt în curs de derulare planuri de actualizare a recomandărilor pentru tratamentul diabetului, de elaborare a strategiilor de reducere a prețurilor pentru analogii de insulină și de a îmbunătăți sistemele de livrare și accesul la diagnostice. OMS colaborează, de asemenea, cu țările pentru a promova diete mai sănătoase și activitate fizică pentru a reduce riscul oamenilor de a dezvolta diabet de tip 2.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.