Organizația Mondială a Sănătății lansează o strategie globală pentru gripă

Organizația Mondială a Sănătății a lansat astăzi o strategie globală pentru gripă pentru perioada 2019–2030, cu scopul de a proteja populația globului de amenințarea gripei. În acest sens, strategia urmărește trei direcții principale: prevenirea gripei sezoniere, controlul transmiterii zoonotice a gripei (de la animale la om) și pregătirea pentru următoarea pandemie de gripă.

„Amenințarea unei pandemii de gripă este omniprezentă”, arată dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS. „Riscul continuu ca un nou virus gripal să se transmită de la animale la om și, poate, să cauzeze o pandemie este cât se poate de real. Întrebarea nu este dacă vom avea o nouă pandemie, ci când. Trebuie să fim vigilenți și pregătiți – costurile unei epidemii majore de gripă vor depăși cu mult costurile prevenției”, explică directorul general OMS.

 

Instrumente mai bune și capacități naționale crescute

 

Strategia se concentrează pe două aspecte importante. În primul rând, pe dezvoltarea unor instrumente globale mai bune decât cele actuale – vaccinuri, medicamente antivirale și alte forme de tratament. Al doilea aspect vizează întărirea capacităților naționale, integrate în sistemele de sănătate ale fiecărei țări, și asigurarea universală cu servicii de sănătate.

Prevenția și controlul gripei și pregătirea din timp pentru circulația virusurilor gripale sunt esențiale. În același timp, abordările de la nivelul fiecărui stat și implicarea autorităților naționale sunt vitale pentru a asigura sustenabilitatea programelor de luptă împotriva gripei.

Noua strategie are la bază programele deja desfășurate de OMS. Sistemul global de supraveghere și răspuns în gripă (GISRS), compus din centrele colaboratoare OMS și din centrele naționale de gripă, are deja 65 de ani de existență, în care au fost monitorizate tendințele sezoniere și virusurile cu potențial pandemic.

 

Obiective și acțiuni strategice

 

Obiectivele și acțiunile strategice cuprinse în planul OMS vizează mai multe domenii.

La loc de frunte, se află promovarea inovației și a cercetării, pentru a găsi soluții la nevoile de sănătate publică actuale. În acest scop, este nevoie de inovație și cercetare pentru a îmbunătăți diagnosticul gripei, vaccinurile gripale și tratamentul antigripal. Este în continuare nevoie de cercetări pentru prevenția și controlul gripei, dar și pentru a îmbunătăți programele prin care acestea sunt realizate. Totodată, este necesară cercetarea pentru a înțelege mai bine caracteristicile virusului și factorii legați de organismul-gazdă care influențează impactul infecției cu virusuri gripale.

O altă direcție privește întărirea supravegherii și monitorizării globale a gripei, cu o mai bună utilizare a datelor colectate. În acest sens, va fi îmbunătățită și extinsă supravegherea clinică și virusologică, se va forma o bază cuprinzătoare cu dovezi, pentru a înțelege mai bine impactul și povara gripei, și vor fi dezvoltate strategii de comunicare eficace.

 

Programe și politici mai bune

 

Apoi, conform strategiei OMS pentru gripă, trebuie extinse programele și politicile de prevenție și control al gripei sezoniere, astfel încât să asigure protecția grupurilor vulnerabile. În acest sens, vor fi integrate în programele de prevenție și control intervenții non-farmaceutice, vor fi gândite politici bazate pe dovezi pentru a reduce transmiterea și severitatea infecțiilor și vor fi stabilite politici și programe de tratament pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea prin gripă.

Totodată, printr-o mai bună pregătire pentru viitoare pandemii, răspunsurile vor fi prompte și lumea – mai sigură.

 

Parteneriatele sunt esențiale

 

Pentru implementarea cu succes a strategiei, sunt esențialele parteneriatele. Astfel, OMS va extinde parteneriatele deja existente, pentru a stimula inovarea, cercetarea și disponibilitatea unor instrumente globale împotriva gripei mai bune și de care să poată beneficia toate țările.

Gripa rămâne una din principalele amenințări la adresa sănătății publice. Conform estimărilor și statisticilor, anual în lume se înregistrează un miliard de cazuri de gripă, din care între trei și cinci milioane sunt cazuri grave. Decesele înregistrate anual în toată lumea prin complicații respiratorii ale gripei sunt estimate între 290.000 și 650.000.

Vaccinarea anuală împotriva gripei este cea mai eficace cale de prevenire a gripei. Imunizarea antigripală este în mod special importantă la persoanele cu risc crescut de complicații, dar și la personalul medical.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.