Organizația Mondială a Sănătății anunță că va înființa o comisie globală multidisciplinară de experți care să examineze problemele științifice, etice, sociale și legale asociate cu editarea genică umană (deopotrivă a celulelor somatice și a celor progenitoare). Comisia va trece în revistă literatura de specialitate în ce privește stadiul actual al cercetării și al aplicațiilor editării genice, dar și atitudinile din societate față de diversele utilizări ale acestei tehnologii.
OMS va primi apoi sfatul acestei comisii în privința unei supravegheri adecvate și a unor mecanisme diriguitoare corecte, deopotrivă la nivel național și global. În această acțiune, de bază va fi înțelegerea modului în care trebuie promovate practicile transparente și de încredere și a modului în care trebuie realizată evaluarea corectă a raportului risc/beneficiu înainte de a lua orice fel de decizie în privința autorizării procedurii.
Recentul scandal privind posibila aplicare a unor instrumente precum CRISPR-Cas9 pentru a edita genomul uman au subliniat nevoia dezvoltării de standarde în domeniu. Grupul de lucru al OMS își va desfășura activitatea într-o manieră consultativă și va ține cont de inițiativele deja existente. Conform procedurilor OMS, organizația este în legătură cu agențiile Națiunilor Unite și cu alte organizații internaționale, cu academiile de științe și medicină, dar și cu alte organisme care au realizat rapoarte similare.
În perioada următoare, OMS va aborda experți de vârf din toată lumea și va face publice numele membrilor din comisia de experți pe măsură ce va primi acceptul acestora, după evaluarea potențialelor conflicte de interese.