Organizațiile de pacienți cer ca în Spitalul Colentina să fie tratați în continuare și pacienți cronici

Reprezentanții pacienților din România cer să existe pavilioane din Spitalul Colentina care să trateze în continuare pacienții cronici, având în vedere că unitatea medicală este un spital de tip pavilionar și se pot organiza cu ușurință circuite separate pentru pacienții COVID.

“Astfel, ar putea să se asigure în continuare monitorizarea și tratamentul acestor pacienți fără a fi nevoie să fie transferați către alte spitale și s-ar respecta art. 34 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății”, se arată într-un comunicat comun al Alianței Pacienților Cronici din România și al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

De asemenea, aceștia adresează mai multe întrebări premierului și ministrului Sănătății.

“Văzând declarațiile publice ale reprezentanților Guvernului dar și Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență 4659677 din 18.10.2020 respectiv art 2, în care se precizează că “Pacienții cu alte afecțiuni decât COVID-19, internați actualmente în Spitalul Clinic Colentina, vor fi transferați către unități medicale de pe raza Municipiului București și județele limitrofe, funcție de patologie și disponibilitățile de spitalizare din secțiile de specialitate”, rugăm Primul Ministru și Ministrul Sănătății să clarifice și să răspundă la următoarele întrebări:
1. Dorim să știm cum se va realiza acest transfer, cine este responsabil de transferul pacienților și ce se întâmplă cu acești pacienți dacă secțiile de specialitate din alte spitale nu au disponibilități de spitalizare?
2. Ce se întâmplă cu pacienții internați la spitalul Colentina, care suferă de boli cronice și care nu pot fi externați datorită stării de sănătate și nici nu pot fi transferați la alt spital?
3. Cum se va transfera medicația din programele naționale de sănătate de la spitalul Colentina la alte unități medicale, având în vedere că medicamentele au fost cumpărate prin licitație de către spitalul Colentina în baza contractului semnat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate?
4. Cum se va transfera medicația primită prin donații de către spitalul Colentina, având în vedere că Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a autorizat doar farmacia spitalului Colentina pentru aceste donații?
5. Ce se întâmplă cu intervențiile medicale care se realizează doar la spitalul Colentina?”, se întreabă reprezentanții celor două organizații.

Aceștia reamintesc Guvernului și Departamentului Pentru Situații de Urgență, că în apropierea Bucureștiului au fost construite spitale modulare care în acest moment funcționează la capacitate redusă. În acest context, reprezentanții pacienților fac apel ca aceste instituții să se ocupe de dotarea acelor spitale cu aparatele necesare pentru ATI, să transfere personal medical din toate spitalele din București către aceste spitale modulare și să organizeze urgent cursuri de perfecționare pentru personalul medical care tratează cazurile de COVID, inclusiv cursuri privind modul în care se echipează, se dezechipează și se folosesc materialele de protecție.

“Înțelegem situația specială prin care trecem și acceptăm că situațiile excepționale cer măsuri excepționale, dar și pacienții cronici au dreptul la servicii medicale, nu putem să le luăm acest drept și să ignorăm nevoile lor, de aceea vă rugăm ca orice măsuri luați acum și pe viitor să țineți cont de nevoile medicale ale tuturor cetățenilor României și să organizați consultări cu asociațiile de pacienți representative”, se arată în același comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.