OUG privind privind includerea spitalelor private în programele naționale de sănătate, publicată în MO; Ce prevede ordonanța?

Ordonanța de urgență privind includerea spitalelor private în programele naționale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial în această seară.

Documentul prevede că ”lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma verificării respectării standardelor”.

”Contractele încheiate ca urmare a desfășurării procedurilor de achiziție publică prevăzute (…) vor fi atribuite pe baza criteriului cel mai bun raport calitate-preț”, se mai arată în text.

Ordonanța de urgență, aprobată săptămâna trecută de Guvern, aduce o serie de modificări.

 

Domeniile de intervenție cărora li se adresează programele naționale de sănătate

 

Pe lista domeniilor de intervenție în sănătatea publică cărora li se adresează programele naționale de sănătate au fost incluse și servicii conexe pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, servicii integrate. Astfel, OUG prevede,”programe naționale de sănătate curative care au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătății publice, altele decât TBC, HIV/SIDA și transplant de organe, țesuturi, celule, precum și acordarea de servicii medicale, servicii conexe pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, servicii integrate, după caz, potrivit prevederilor art 51, alin (4)”.

 

Se exclude coplata

 

”Pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate din bugetul FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătății, precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art.100 și art. 111, furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare”, se arată în text.

În ceea ce privește cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni acute grave, care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de spitalele private cu casele de asigurări de sănătate,  ”vor fi decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății”, potrivit ordonanței Acestea nu pot depăși, însă, sumele decontate pentru situații similare din sistemul public de urgență.

La capitolul ” Serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt:”, se adaugă ”corecțiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, cu excepția reconstrucției mamare prin endoprotezare și a simetrizării consecutive acesteia în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice”.

Modificări privind concediile medicale

 

”Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și se diferențiază după cum urmează:

  • Un an, în intervalul ultimilor doi ani, pentru unele boli cardiovasculare stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu acordul Ministerului Sănătății
  • Un an și șase luni, în intervalul ultimilor doi ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii
  • Pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză”, a decis Guvernul.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.