(P) Un nou sistem de tip „pancreas artificial” pentru bolnavii de diabet zaharat de tip I, lansat în România

Persoanele care suferă de diabet și folosesc pompe de insulină, au acces de acum și în România la un nou sistem de tip “pancreas artificial”, respectiv un sistem hybrid closed loop („AHCL”), folosit în tratamentul diabetului de tip 1.

Sistemul de ultimă generație include o nouă funcție de corecție automată a dozajului 1, conectivitate la smartphone și setare reglabilă a obiectivului glicemic la un nivel scăzut de 100 mg/dL.

Sistemul MiniMed™ 780G a devenit disponibil și în România, după ce a fost lansat de Medtronic, lider global în tehnologia medicală.

“În ciuda progreselor tehnologice și a utilizării tot mai dese a monitorizării glicemice continue (CGM), multe persoane cu diabet, în special adolescenții, se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește controlul glicemic și provocările zilnice de gestionare a stării lor. Sistemul MiniMed™ 780G, care este aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 și 80 de ani, anticipează necesitățile de insulină și utilizează cel mai avansat algoritm SmartGuard™ al companiei pentru a automatiza livrarea 24/7 atât a ratei bazale, cât și a bolusurilor de corecție, la fiecare cinci minute, după cum este necesar, ajutând mai multe persoane cu diabet să evite cu mai multă ușurință valorile maxime și minime și să își atingă obiectivele glicemice cu mai puțin efort1,3,4,14,15”, transmite Medtronic.

Prof. dr. Iulian Velea, președintele Societății Române de Diabet și Endocrinologie Pediatrică (ENDOPED) a afirmat că ”lansarea în România a unui nou sistem tip ‘pancreas artificial’ este o veste bună pentru persoanele care folosesc pompe de insulină. Algoritmul nou de auto-corecție oferit de acest dispozitiv de nouă generație înseamnă mai multă liniște pentru persoanele care îl folosesc, iar pentru mine, ca medic, un instrument mai eficient pentru a le ajuta. Posibilitatea stabilirii de ținte glicemice personalizate presupune o adaptabilitate sporită a acestui sistem la nevoile fiecărei persoane cu diabet în parte și mai ales ale copiilor, care au o variabilitatea glicemică mai mare decât adulții. Această adaptabilitate este atât de necesară în managementul corect al acestei afecțiuni. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, facem încă un pas către asigurarea unei calități optime a vieții pentru persoanele cu diabet din România care folosesc pompe”.

La rândul său, dr. Mihaela Vlăiculescu, președintele Asociației ”Sprijin pentru Diabet” a afirmat că ”îngrijirea diabetului zaharat insulinodependent a făcut pași enormi în ultimii cinci ani. Participăm la lansarea în țara noastră a primului sistem tip pancreas artificial, denumit ‘advanced hybrid closed loop’, ce presupune, de fapt, o pompă cuplată cu un senzor prin intermediul unui algoritm de inteligență artificială. Acest algoritm controlează funcționarea pompei și livrarea de insulină în funcție de valoarea glicemiei, reducând major numărul interacțiunilor necesare între pacient și pompă. În felul acesta, sistemul ne va ajuta pacienții să obțină nu doar rezultate mai bune ale glicemiei și mai puține hipoglicemii, dar și mai multă libertate și, nu în ultimul rând, un somn mai liniștit”.

De asemenea, Ines Nerina Râmbu, pacient cu diabet și vlogger, a spus că efortul constant al pacienților de a-și păstra în limite normale valorile glicemiilor este de multe ori copleșitor, iar calitatea vieții este direct proporțională cu echilibrul în glicemii.

„Pe parcursul anilor am experimentat și am încercat modelele anterioare de pompe de insulină Medtronic, fiecare venind ca un ajutor real în terapia cu insulină. Cred cu tărie că Minimed 780G este dovada vie că tehnologia și medicina evoluează frumos împreună și că viitorul pacienților cu diabet va fi unul mult mai luminos, tocmai pentru că vom ajunge să fim mai mult atenți la bucuriile vieții, și mai puțin la grija glicemiilor”, a afirmat Ines Nerina Râmbu.

În același timp, Carolina Martin, Senior Director în inovarea terapiei din cadrul Diabetes Group Medtronic, responsabilă pe zona Europei, Orientului Mijlociu și Africii (EOMA), a spus că lansarea sistemului MiniMedTM 780G este cel mai recent exemplu cu privire la modul în care Medtronic folosește algoritmii inteligenți pentru a îmbunătăți rezultatele pacienților și a simplifica deciziile persoanelor care suferă de diabet, exploatând nivelul avansat de date științifice al companiei și capacitățile inteligenței artificiale.

„De la pompa inteligentă la penul inteligent, grație achiziției recente a Companion Medical, portofoliul nostru oferă soluții inovatoare bazate pe tehnologie pentru persoanele aflate în diferite stadii în parcursul terapeutic al diabetului”, a adăugat ea.

Sistemul MiniMedTM 780G include conectivitate Bluetooth®, permițând utilizatorilor să urmărească ușor informațiile date de pompă și CGM prin opțiuni personalizate pentru alerte și tendințele glicemiei în timp real. În plus, informațiile sunt partajate automat și în siguranță cu aparținătorii persoanelor care folosesc acest sistem, precum și și profesioniștii din domeniul sănătății, datorită aplicației CareLinkTM Connect.

Grupul irlandez de soluții medicale, Medtronic, lucrează împreună cu comunitatea globală pentru a schimba modul în care oamenii gestionează diabetul. Compania are ca scop transformarea îngrijirii diabetului prin extinderea accesului, integrarea îngrijirii și îmbunătățirea rezultatelor, astfel încât persoanele care suferă de diabet să se poată bucura de o mai mare libertate și o sănătate mai bună. Medtronic are peste 90.000 de angajați în întreaga lume, ajutând medici, spitale și pacienți din aproximativ 150 de țări.

În ceea ce privește Time in Range, acesta se referă la procentul de timp pe care oamenii cu diabet de tip 1 îl petrec în intervalul glicemic optim de 70-180 mg/dL (3,9-10 mmol/L). Scopul gestionării diabetului este de a crește timpul petrecut în acest interval sănătos și de a minimiza nivelurile ridicate și scăzute ale glicemiei, ceea ce poate duce la complicații imediate și pe termen lung, cum ar fi deteriorarea vaselor de sânge – crescând riscul de boli coronariene, atac de cord și accident vascular cerebral. Deteriorarea vaselor de sânge poate duce, de asemenea, la pierderea vederii, boli de rinichi și probleme neurologice.

Potrivit aceleiași surse, tehnologiile avansate asociate diabetului, cum ar fi pompele cu senzori și sistemele cu buclă închisă, cu livrare automată de insulină și algoritmi terapeutici predictivi pot contribui la:
– reducerea efortului pacienților prin ajustarea automată a cantității de insulină administrată pe baza datelor7 CGM
– reducerea fricii de hipoglicemie 8,9
– menținerea la nivelul obiectivelor în ceea ce privește TIR-urile și HbA1c7,8,10-13.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.