Un studiu privind costurile de tratament spitalicesc al pacienților cu fibrilație atrială complicată cu accident vascular cerebral (AVC), comandat de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP), arată că, în spitalele din România, în decursul unui an, sunt peste 200.000 de cazuri de fibrilație atrială. În plus, numărul bolnavilor cu AVC se ridică la 128.000 anual, iar peste 20% din aceștia au suferit întâi de fibrilație atrială. Cercetarea arată că pentru tratamentul AVC statul cheltuie 145 de milioane de euro pe an. Vasile Barbu, președintele ANPP, a explicat pentru Ro Health Review cum poate fi redus impactul complicațiilor fibrilației atriale.
Costurile diagnosticului sunt mai mici decât ale complicațiilor
De ce un studiu privind costurile de tratament spitalicesc al pacienților cu fibrilație atrială complicată cu AVC?
Vasile Barbu, președintele ANPP: În ceea ce privește fibrilația atrială, suntem într-o situație destul de delicată. Depistarea bolii se face de cele mai multe ori târziu și generează mai multe complicații. Cea mai importantă, cea mai gravă este AVC ischemic. Aproape 20% din pacienții cu fibrilație atrială fac AVC ischemic cu mortalitate destul de mare, cu invalidarea pacientului și cu costuri sociale foarte mari. Și asta în condițiile în care fibrilația atrială se poate depista foarte ușor și poate fi tratată cu mai multe proceduri medicale. Se poate depista ușor cu o simplă electrocardiogramă pe care o face chiar medicul de familie sau medicul specialist cardiolog. Dar și alți specialiști pot depista cel puțin suspiciunea de fibrilație atrială, ca apoi medicul specialist cardiolog să poată să precizeze diagnosticul. Costurile sunt foarte mici comparativ cu cele ale complicațiilor fibrilației atriale.
Care este situația bolnavilor internați în spitale cu fibrilație atrială?
Vasile Barbu, președintele ANPP: S-a estimat că în România sunt peste 200.000 de pacienți cu fibrilație atrială. E vorba de pacienții diagnosticați până în prezent și de cei care au avut complicații ale fibrilației atriale. De aceea, am mers mai departe și, studiind costurile fibrilației atriale, am rămas neplăcut surprinși, datele sunt alarmante. Mai ales pentru perioada următoare, dacă nu se face ceva în ceea ce privește prevenirea fibrilației atriale și a complicațiilor acesteia, vom avea costuri uriașe în viitor și persoane cu invaliditate și numeroase decese.
Economii prin prevenție
Studiul arată că mulți bolnavi cu fibrilație atrială ajung să aibă AVC. Care sunt costurile?
Vasile Barbu, președintele ANPP: Practic, la ora actuală sunt circa 128.000, arată datele studiului, de pacienți internați cu AVC, iar, din aceștia, 20% au drept cauză fibrilația atrială. Numai pentru aceștia, costurile sunt de circa 145 milioane de euro pe an. Deci, iată, o sumă foarte mare care se cheltuiește pentru această categorie de pacienți. În condițiile în care această afecțiune poate fi tratată, la această afecțiune se pot elimina o bună parte din riscurile de complicație cu accident vascular.
În privința costurilor, studiul arată că pot fi făcute economii în cazul în care ar exista un program de prevenție. Despre ce este vorba?
Vasile Barbu, președintele ANPP: Avem costuri pe menținerea fibrilației atriale în limite acceptabile, dar trebuie să mergem cu un tratament preventiv. Pe fondul fibrilației atriale, este bine să venim cu un tratament care să prevină principala complicație – accidentul vascular ischemic cerebral. Tot din studiu, cu date certe, rezultă că va costa circa 40% din costurile actuale. Deci din 145 de milioane de euro 40%, adică circa 60 de milioane de euro, ar costa tratamentul preventiv. Dar am economisi o sumă destul de importantă – 60% din cheltuielile actuale am putea să le economisim și să le folosim în altă parte a sistemului de sănătate.