EXCLUSIV Pacienți vindecați de COVID-19: cele mai frecvente probleme de sănătate cu care rămân

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie și președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că cele mai frecvente probleme cu care rămân pacienții după ce au trecut prin COVID-19 sunt legate de reeducarea mirosului, tuse post-viral, astenie sau oboseală la efort mic.

Referitor la durata simtomelor, medicul de familie a spus că ele depind de fiecare pacient în parte, fără a putea fi date perioade generalizate.

Totodată, dr. Sandra Alexiu atenționează că problemele mai serioase se întâlnesc în cazul pacienților care rămân cu afectare pulmonară în urma trecerii prin COVID-19, aceștia având nevoie de o monitorizare mai atentă și de mai multe verificări.

Pacienți vindecați de COVID-19: Hipertensiune și diabet 

De asemenea, medicul de familie a mai spus că există pacienți care fac hipertensiune sau persoane la care se depistează diabet, în urma trecerii prin COVID-19.

„Sunt persoane care fac diabet în urma trecerii prin boală, fie că au avut înainte o rezistență la insulină, fie că aveau un diabet latent și nu era investigat”, a precizat dr. Sandra Alexiu.

Medicul a adăugat că astfel de probleme pot apărea chiar și la câteva luni după vindecarea de COVID-19.

Pacienți vindecați de COVID-19:  Tulburări de gust și miros

Referitor la tulburările de gust și miros, medicul de familie a precizat că acestea persistă și se modifică în timp.

„Trebuie reeducare, nu întotdeauna merge, se activează rinite cronice și rămân cu probleme, cu afectarea tractului respirator superior”, a mai spus dr. Sandra Alexiu.

În același timp, medicul de familie a precizat că în urma vindecării de COVID-19, trebuie verificate și tulburările de coagulare și dacă sunt fenomene de tromboză.

Pacienți vindecați de COVID-19: Analize sânge 

În ceea ce privește analizele și investigațiile pe care o persoană trebuie să le facă după ce a trecut prin COVID-19, dr. Sandra Alexiu a explicat că imediat ce a ieșit din izolare, trebuie făcute analize de sânge, respectiv hemoglobina glicozilată, care arată dacă este afectare latentă, hemoleucogramă, probe inflamatorii, VSH, probe hepatice, D-dimeri, feritina, vitamina D, sumar de urină, urocultură.

Totodată, pentru pacienții care pe parcursul bolii au avut afectare pulmonară, li se recomandă explorare pulmonară. „Îi trimit la pneumolog să le verifice gradul de difuziune de oxigen până în capilarele pulmonare pentru că deși aparent ei sunt bine, se vede că plămânul nu funcționează foarte bine și atunci trebuie să știi din timp ce ai de făcut cu recuperarea respiratorie”, a adăugat dr. Sandra Alexiu.

În ceea ce privește controlul la cardiolog, dr. Sandra Alexiu a spus că nu este necesar dacă nu sunt simptome, iar pacienții nu au făcut tahicardie, medicul de familie precizând că probleme precum modificările de tensiune sunt reglate la cabinet.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.