Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) solicită creşterea tarifelor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale prestate de furnizori.
„Fără o creștere reală a tarifelor serviciilor decontate şi prin amânarea introducerii contribuţiei personale, Ordonanţa de Urgenţă 25/2020 în forma sa actuală nu rezolvă problema accesului pacientului la servicii medicale, rapid şi la acelaşi standard de calitate”, susțin reprezentanții PALMED, prin intermediul unui comunicat de pres.
În acest context, PALMED cere constituirea unui grup de lucru la nivelul factorilor de decizie pentru discutarea şi aprobarea unor „tarife corecte”.
„Calitatea actului medical este esenţială şi nicio lege nu poate obliga un furnizor să scadă standardul pentru a se încadra în limitele de costuri impuse de stat. Un preț corect reflectă siguranța actului medical, cum ar fi, de exemplu, rata extrem de mică a infecțiilor nosocomiale din mediul privat, dotările medicale de ultimă generație, acces la metode moderne de tratament, plata echitabilă și instruirea profesională continuă a cadrelor medicale și multe altele”, a declarat Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului PALMED.
Reprezentanții PALMED precizează că sistemul public beneficiază de sume suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor pentru furnizarea serviciilor medicale, avand mai multe surse de finanţare, cum ar fi fonduri de la Ministerul Sănătății, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi, în anumite cazuri, un buget suplimentar oferit de administraţiile publice locale. Și asta în timp ce un spital privat are două surse de finanțare: private și fonduri de la CNAS.
PALMED: Serviciile medicale din privat nu mai pot fi asigurate la actualele tarife decontate de stat
„Serviciile medicale oferite în sistemul privat nu mai pot fi asigurate la actualele tarife decontate de stat, care nu sunt corelate cu costurile reale. Trebuie găsită o soluție corectă. Este necesar ca banii să urmeze pacientul, iar dacă actul medical poate fi făcut în condiţii optime şi la un cost corect în România, atunci aşa este normal să se întâmple. Statul român decontează peste 130 de milioane de euro anual pentru intervențiile efectuate în străinatate de pacienții români. Cel puțin o parte dintre aceste intervenții se pot realiza și în România, în sistemul privat. Nu este firesc să decontezi din bugetul public sume de câteva ori mai mari spitalelor și clinicilor din străinătate, pentru servicii care se pot realiza, în aceleași condiții, la noi în țară”, a adăugat Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Totodată, PALMED atrage atenția asupra faptului că toate dispozițiile legale referitoare la serviciile de urgenţă introduse prin OUG 25/2020 se vor putea aplica numai după ce va fi aprobată și va intra în vigoare Hotărârea de Guvern care reglementează aplicarea măsurilor adoptate prin actul normativ în discuţie.
„După stabilirea serviciilor care pot fi decontate, a condițiilor și a costurilor de decontare, fiecare spital privat care întrunește condițiile va putea opta să intre sau nu în contract cu CNAS pentru decontarea serviciilor de urgență, parcurgând întreaga procedură de evaluare necesară în acest caz, într-un mod similar unităţilor publice”, au mai spus cei de la PALMED.