PALMED: Există riscul ca testarea COVID, în mediul privat, să fie sistată începând de săptămâna viitoare

Reprezentanții Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED atrag atenția că există riscul ca testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2, în mediul privat, să fie sistată începând de săptămâna viitoare dacă costurile pentru realizarea testelor efectuate în București de la începutul pandemiei nu vor fi acoperite.

Potrivit unui comunicat de presă al PALMED, în prezent, aproximativ jumătate din numărul total de teste prelucrate în Capitală și decontate de stat se realizează în sistemul medical privat.

”Mediul privat a răspuns prompt apelului autorităților de a se implica cu toate resursele disponibile – materiale și umane – încă de la începutul crizei sanitare. În plus, capacitatea de testare a crescut semnificativ prin investiții și o distribuire suplimentară de personal în segmentul de testare PCR. În lipsa decontării testelor potrivit contractului pe care fiecare furnizor îl are, multe unități medicale se văd obligate să înceteze prelucrarea testelor realizate la cererea Direcției de Sănătate Publică, întrucât nu mai pot susține costurile”, a declarat Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, într-un comunicat de presă.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private estimează că peste 50% din testele realizate în mediul privat sunt solicitate de autoritățile din domeniu, iar sistarea lor ar avea un impact semnificativ asupra eforturilor de limitare a răspândirii noului coronavirus.

”Testele venite din partea statului au fost prelucrate cu prioritate în linie cu reglementările legislative în vigoare, furnizorii de servicii medicale private aflându-se uneori în situația de a depăși termenul de eliberare a rezultatelor pentru testele la cerere, fapt care a atras după sine nemulțumirea pacienților care au plătit pentru aceste teste. Ne dorim să putem oferi în continuare servicii medicale rapid și la cele mai înalte standarde, dar nu putem să mai susținem aceste costuri mult timp. Cei mai afectați dintre furnizori s-ar putea afla în situația de a nu mai primi probe chiar de săptămâna viitoare. Am încercat să rezolvăm această problemă, dar până acum nu am reușit. Au mai fost situații similare și în țară, nu doar la București. Există încă datorii ale statului către furnizori, dar pe o perioadă mult mai scurtă de timp, nu de la începutul pandemiei, așa cum se întâmplă în Capitală”, a mai adăugat Cristian Hotoboc.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private consideră că situația are nevoie de o soluționare urgentă pentru a menține cel puțin volumul de testare din prezent. Pentru a găsi soluții de creșterea capacității de testare în mediul privat pe termen mediu și lung, este nevoie de predictibilitate și de respectarea condițiilor contractuale.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.