Până la mijlocul anului viitor, am putea avea zece vaccinuri anti-COVID-19

Zece vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2 ar putea fi disponibile până la mijlocul lui 2021, dacă vor obține aprobarea autorităților de reglementare.

Directorul general al Federației Internaționale a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice (IFPMA), Thomas Cueni, a declarat că, până în vara viitoare, este posibil să avem zece vaccinuri care și-au dovedit eficacitatea, dar toate acestea trebuie supuse unui control științific riguros de către autoritățile de reglementare.

„Ar fi o greşeală să eliminăm protecţia de care beneficiază licenţele şi să încercăm producţia unor vaccinuri atât de complexe fără personal calificat şi proceduri de calitate a controlului”, a mai precizat directorul IFPMA, citat de Reuters.

Directorul IFPMA a subliniat că marile companii farmaceutice şi firmele biotech au investit sume mari de bani în cercetare şi dezvoltare precum şi în creşterea capacităţii de producţie în timpul pandemiei, pentru a putea fi în măsură să lanseze pe piaţă doze de vaccinuri.

Până în prezent, vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat o rată de protecție de 95%, în urma studiilor clinice. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford funcționează în 70% dintre cazuri pentru a proteja împotriva COVID-19. De asemenea, există și date care sugerează că perfecționarea dozei ar putea mări protecția la 90%.

“Mă aștept să vedem ceva similar cu Johnson & Johnson, mă aștept să vedem rezultate pozitive similare cu Novavax, și multe altele, Sanofi Pasteur, GSK, Merck”, a adăugat Thomas Cueni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.