Pandemia de coronavirus ar trebui să încurajeze lumea să regândească adăposturile de urgență, susține un arhitect japonez

Pandemia de coronavirus ar trebui să încurajeze lumea să regândească modul de adăpostire a populaţiei în situaţii de catastrofe naturale, susţine arhitectul japonez Shigeru Ban, cunoscut în special pentru structurile sale temporare realizate din materiale uşoare, precum hârtia.

În cazul producerii unor cutremure, tsunami, furtuni violente sau inundaţii în timpul unei pandemii ”centrele de evacuare reprezintă locuri cu risc ridicat” de infectare din cauza mulţimilor de oameni, a avertizat arhitectul japonez în vârstă de 62 de ani. ”Gestionarea situaţiei cu câteva zile întârziere ar fi devastatoare”, a adăgat el, recomandând prin urmare să se anticipeze infrastructuri adaptate, relatează AFP citată de Agerpres.

Arhitectul şi echipele sale au proiectat spaţii individuale, despărţite prin draperii suspendate din tuburile lungi de hârtie – un sistem spartan, dar flexibil, testat recent într-o sală de sport din oraşul Yokohama (sud-vestul Tokyo) – pentru adăpostirea persoanelor vulnerabile în timpul pandemiei de COVID-19.

Autorităţile japoneze, spre exemplu, au fost atât de acaparate de criza sanitară încât nu au anticipat scenariul unui dezastru natural în perioada unei pandemii, potrivit arhitectului. ”Abia recent oamenii au început să se întrebe ce ar fi de făcut în caz de seism”, a spus el. „Ştiu că nu este uşor, dar cred că trebuie să reflectăm la acest lucru”, a insistat el.

Japonia a fost relativ puţin afectată de pandemie, cu circa 17.000 de cazuri de contaminare înregistrate şi 900 de decese de la începutul crizei sanitare. Guvernul a declarat stare de urgenţă în aprilie şi a relaxat treptat măsurile de izolare, începând din a doua jumătate a lunii mai.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.