Părinții care sunt monitorizați în privința consumului de tutun de către pediatrii copiilor lor se lasă mai ușor de fumat, arată un studiu

Părinții care fumează pot avea mai multe șanse să renunțe acest viciu dacă primesc chestionarul de screening pentru consumul de tutun și tratamentul de renunțare la fumat de la pediatrul copilului lor decât atunci când nu primesc acest sprijin, arată datele unui studiu realizat la Spitalul General pentru Copii Massachusetts din Boston.

„Cei mai mulți părinți vor să renunțe la fumat, dar nu primesc adesea ajutorul de care au nevoie de la propriul medic. Părinții pot fi în special dispuși să renunțe la fumat atunci când se gândesc la sănătatea propriilor copii.”, a declarat dr. Jonathan Winickoff, autorul principal al studiului și medic pediatru, potrivit Reuters.

Pentru a vedea dacă pediatrii ar putea determina mai mulți părinți să renunțe la fumat, echipa de cercetare a repartizat aleatoriu zece practici pediatrice, fie pentru oferirea screeningului și a tratamentului antitutun părinților care fumează, fie pentru a continua îngrijirea obișnuită fără acest sprijin. Peste doi ani, proporția părinților care au fost fumători a scăzut cu 2,7% acolo unde medicii au oferit screening și tratament împotriva fumatului și a crescut cu 1,1% acolo unde nu s-a vorbit despre această terapie, potrivit unui raport din JAMA Pediatrics.

„Părinții au de două ori mai multe șanse să stabilească o dată de renunțare în cabinetul de pediatrie decât în ​​alte contexte”, a spus Winickoff. „Dacă nu oferim părinților ajutorul de care au nevoie chiar în acel moment, ne lipsește cu adevărat cea mai bună oportunitate de a îmbunătăți sănătatea familiei respective.”, a mai spus autorul studiului.

Dintre cei 8.184 de părinți examinați, 27% erau fumători când li s-a oferit varianta de tratament în cabinetele de pediatrie, iar dintre cei care s-au prezentat la cabinetele unde se oferea îngrijirea obișnuită 24% erau fumători. Studiul a arătat că 44% dintre părinții care fumau au primit tratamentul în cadrul aceleiași vizite când s-au prezentat la medic, comparativ cu doar un părinte la grupul de control al celor care au oferit îngrijire obișnuită.

 

Părinții care renunță la fumat vor avea copii mai sănătoși

 

„Părinții sunt cel mai important grup în care trebuie investit în privința renunțării la fumat, deoarece atunci când renunță, câștigă în medie peste zece ani de viață, două mii de dolari în plus pe an pe care-i pot cheltui cu familiile lor (dacă fumau un pachet pe zi), și copiii lor vor fi mai sănătoși cu un risc mai mic de pneumonie, astm, infecții ale urechilor, ADHD și sindrom de moarte subită a sugarului”, a spus Winickoff.

Când fumătorii au primit sprijin pentru a renunța la acest obicei, clinicienii i-au ajutat să stabilească o dată-obiectiv pentru a nu mai fuma, să stabilească regulile să nu mai fumeze în case și în mașini și li s-a prescris terapia de înlocuire a nicotinei pentru a-i ajuta să se lase mai ușor de fumat.

Medicul Winickoff a afirmat că și cele mai mici reduceri ale fumatului în rândul părinților ar putea face o diferență semnificativă în privința stării de sănătate pentru fumători și pentru copiii lor.

Copiii care nu sunt expuși la fumatul pasiv au, de asemenea, rezultate mai bune la lectură și matematică, mai puține zile lipsă de la școală și au șanse mult mai mici să folosească tutun când cresc, a adăugat autorul studiului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.