„Apariția medicației moderne schimbă paradigma în tratamentul diabetului zaharat”, spune prof. dr. Maria Moța (foto), fost președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM). O schimbare importantă de paradigmă în tratamentul pacientului diabetic a venit odată cu publicarea consensului Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) și al Asociației Americane de Diabet (ADA), în cadrul Congresului EASD, care a avut loc luna aceasta la Berlin.
Insuficiența cardiacă la pacientul diabetic
În cadrul ediției de la Oradea a Cursului SRDNBM, prof. dr. Maria Moța a vorbit despre insuficiența cardiacă la pacientul cu diabet zaharat tip II (DZ II). La pacienții cu DZ II există anumite particularități ale insuficienței cardiace.
Se vorbește despre o formă primară, sau cardiomiopatie, care e dată în primul rând de un dezechilibru metabolic, nu neapărat de prezența unor complicații macro- sau microvasculare. Atunci când echilibrăm diabetul la un pacient cu DZ, ne putem aștepta la o ameliorare a insuficienței cardiace primare. Ea se însoțește de obicei de disfuncție diastolică, iar fracția de ejecție a ventriculului stâng este normală.
A doua formă de insuficiență cardiacă, cea secundară, apare de obicei la pacienți cu o vechime mare a DZ II. Ei au de cele mai multe ori fracția de ejecție scăzută și o disfuncție sistolică de ventricul stâng, a explicat prof. dr. Maria Moța.
Diagnosticul este mai dificil
Studiul Framingham a arătat că pacienții cu DZ II au un risc de două până la cinci ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă decât cei fără diabet. Insuficiența cardiacă apare mult mai frecvent la pacienții diabetici, dar apare și mult mai devreme și necesită spitalizări mai frecvente. În plus, prognosticul este mai prost și mortalitatea la cinci ani depășește 75% în cazul acestor pacienți.
Insuficiența cardiacă se diagnostichează mai greu la pacientul diabetic, din cauza comorbidităților și a acuzelor asociate acestei patologii, care pot masca simptomele de insuficiență cardiacă: hipoglicemie, hiperglicemie, neuropatie, obezitate, tulburări articulare, etc. Din acest motiv, tratamentul se instituie tardiv și incomplet, a explicat prof. dr. Maria Moța.
Cursul SRDNBM de la Oradea se adresează medicilor specialiști, primari și rezidenți din diabet, medicină de familie, cardiologie, medicină internă, nefrologie, oftalmologie, endocrinologie, neurologie și chirurgie. Manifestarea își propune să ofere medicilor informații de actualitate cu privire la prevenția, depistarea precoce și tratamentul diabetului și al complicațiilor bolilor metabolice și de nutriție, având ca obiectiv sprijinirea educației medicale continue a profesioniștilor implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet.
În cadrul manifestării, lectori români din domeniul diabetologiei și din domenii conexe sunt prezenți cu teme de actualitate și prezentări de cazuri clinice, discutate împreună cu participanții. Aproximativ o sută de medici sunt prezenți la Cursul SRDNBM de la Oradea.