Consiliul interministerial a aprobat indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru construcția unui spital regional de urgență la Iași, anunță Ministerul Sănătății. Studiul de fezabilitate fusese finalizat la 26 februarie.
Costul spitalului regional Iași ar urma să ajungă, potrivit MS, la 500 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro ar fi pentru achiziția de echipamente medicale. Spitalul ar trebui să aibă o structură cu 850 de paturi în regim de spitalizare continuă și 40 de paturi pentru spitalizare de zi.
Spitalul regional Iași ar trebui să funcționeze ca spital de urgență de nivel terțiar, oferind servicii de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, pentru întreaga regiune.
Potrivit unei declarații făcute de Sorina Pintea, ministrul sănătății, proiectul acestui spital ar fi cel mai avansat. „În aproximativ o lună vom avea și studiul de fezabilitate de la Cluj”, arată Sorina Pintea, citată de un comunicat de presă. Totodată, ministrul promite că, imediat ce va fi aprobată o hotărâre de guvern pentru indicatorii tehnico-economici, va depune cererea de finanțare la Comisia Europeană.
Există deja o finanțare negociată cu Comisia Europeană, prin Programul operațional regional (POR) 2014–2020, încă din mandatul de ministru al sănătății deținut de Vlad Voiculescu. Astfel, erau alocate 150 de milioane de euro pentru construcția a trei spitale regionale de urgență, la Iași, Cluj-Napoca și Craiova. Finanțarea nerambursabilă ar fi trebuit să asigure 50% din investiție, cealaltă jumătate fiind contribuția statului român. Ulterior, în mandatul Sorinei Pintea, s-a anunțat că costurile ridicării unui singur spital regional ar ajunge la peste 400 de milioane de euro (fără TVA) și s-a luat decizia ca unitățile spitalicești să fie realizate în două etape, în vederea obținerii finanțării europene nerambursabile suplimentare, de aproximativ un miliard de euro, din ciclul de finanțare 2021–2027, necesară acoperirii deficitului de finanțare.
Potrivit programului de guvernare anunțat de coaliția PSD-ALDE, ar fi trebuit ca în acest ciclu electoral să se construiască opt spitale regionale de urgență și un spital republican. Deocamdată, însă, abia a fost finalizat un singur studiu de fezabilitate, iar termenul pentru finalizarea primelor trei spitale regionale a fost rostogolit dincolo de anul 2023.