Patronatul  Medicilor de Familie București-Ilfov: Există medici de familie care nu au reușit să facă raportarea pentru luna iunie începând cu 1 iulie

Patronatul  Medicilor de Familie București-Ilfov a transmis la solicitarea Ro Health Review că există medici de familie care nu au reușit să facă raportarea pentru luna iunie începând cu 1 iulie.

Potrivit asociației, termenul limită pentru raportare era 5 iulie.

Declarația vine după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu funcționează din data de 5 iulie, iar serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS.

SNMF: Sistemul informatic în colaps total

 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) critică, într-o scrisoare deschisă publicată la începutul lunii iunie, sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român). Acestea funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează, potrivit SNMF.

 

Sistemul informatic a funcționat de nota 0,33

 

Pentru că semnalele intense transmise în ultimii ani despre aceasta situație au rămas efectiv fără răspuns, medicii de familie au început luna trecută, pe 10 Mai, o monitorizare internă a sistemului. Practic, medicii au acordat zilnic note funcționării sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare, potrivit documentului.

La exact o lună de la lansarea monitorizării, sistemul SIUI a obținut media 0,33.

 

Cât a costat sistemul informatic?

 

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA) și a fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania; contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012, potrivit SNMF. Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România. În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI, notează SNMF.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.