Patru anticorpi monoclonali analizați de EMA pentru tratarea pacienților cu COVID-19

Patru anticorpi monoclonali sunt analizați de Comitetul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) pentru tratarea pacienților cu COVID-19 care nu necesită supliment de oxigen și care prezintă un risc crescut de a dezvolta COVID-19 sever.

Este vorba mai exact de anticorpii monoclonali casirivimab, imdevimab, bamlanivimab și etesevimab, potrivit unui comunicat de presă al EMA prezentat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM).

Potrivit documentului, Comitetul EMA va efectua două evaluări separate, una pentru combinația casirivimab/imdevimab și alta pentru bamlanivimab/ etesevimab.

”EMA evaluează datele pentru a oferi o opinie științifică armonizată la nivelul UE, pentru a sprijini luarea deciziilor naționale cu privire la posibila utilizare a anticorpilor înainte de eliberarea unei autorizații oficiale”, se arată în comunicat.

La începutul lunii februarie, EMA a demarat o evaluare continuă a combinației de anticorpi casirivimab și imdevimab. Evaluările au fost începute în lumina studiilor recente, care analizează efectele combinațiilor casirivimab/ imdevimab și bamlanivimab/ etesevimab la pacienții tratați în ambulatoriu cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar.

Rezultatele preliminare pentru ambele studii indică faptul că aceste combinații au redus încărcătura virală (cantitatea de virus din partea din spate a nasului, nazofaringe și gâtului, orofaringe) mai mult decât placebo (un tratament inactiv) și au condus la mai puține vizite medicale și spitalizări legate de COVID-19.

Comitetul va analiza și utilizarea individuală a bamlanivimabului (în monoterapie), pe baza unui studiu care a indicat că monoterapia cu bamlanivimab poate reduce încărcătura virală și poate oferi beneficii de natură clinică.

EMA va comunica mai multe informații după ce va evalua toate datele.

Casirivimab, imdevimab, bamlanivimab și etesevimab sunt anticorpi monoclonali cu efect împotriva COVID-19. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteină) conceput pentru a recunoaște și a se atașa la o structură specifică (numită antigen). Acești patru anticorpi monoclonali sunt concepuți pentru a se atașa la proteina de suprafață a virusului SARS-CoV-2 la diferite situsuri. Când se atașează la această proteină, virusul nu poate pătrunde în celulele organismului. Anticorpii se atașează la diferite situsuri ale proteinei și utilizarea acestora sub formă de combinație (casirivimab cu imdevimab și bamlanivimab cu etesevimab) poate avea un efect mai puternic decât în cazul utilizării individuale, se mai arată în comunicat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.