Patru cazuri de infecții nosocomiale la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin

Patru cazuri de infecții nosocomiale cu Acinetobacter au fost înregistrate în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, la sfârșitul lunii aprilie, a anunțat Ministerul Sănătății, într-un comunicat, precizând că toți cei patru pacienți au decedat din cauza afecțiunilor preexistente.

Conform raportului DSP Mehedinți, toți pacienții aveau afecțiuni grave, cronice precum diabet, bronhopneumopatie, encefalopatie hipercapnică, poliglobulie, insuficiență renală, sindrom de citoliză hepatică sau insuficiență cardiacă. De asemenea, doi dintre ei prezentau la examenul bacteriologic din exudatul bronșic efectuat  la internare Acinetobacter, respectiv Kebsiella Spp.

La testele de autocontrol efectuate de unitatea sanitară nu a fost evidențiată niciodată prezența Acinetobacter, deci nu a putu fi depistată sursa de infecție. În aceste condiții,  Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin a decis închiderea temporară a activității sectorului septic al secției ATI, încă din după-amiaza zilei de vineri. Aceasta pentru efectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a întregului sector septic, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătății a precizat că a cerut Direcției de Sănătate Publică Mehedinți să verifice modul în care Spitalul Județean a respectat procedurile în acest caz. În plus a solicitat ca mâine, după finalizarea activităților de dezinfectie, Direcția de Sănătate Publică Mehedinți să se deplaseze la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin pentru a preleva probe din secția ATI. În funcție de rezultatele acestor probe se va decide reluarea activității.

 

Infecțiile nosocomiale în România

 

Acinetobacter este aceeași bacterie care a fost implicată, anul acesta, în cele 13 cazuri de decese de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.

În spitalele de stat din România au fost raportate, în anul 2017, 19.607 infecții, dintre care 1.304 septicemii, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății. În ceea ce privește anul 2018, în acest moment sunt disponibile doar datele pentru primul semestru – 9.805 infecții nosocomiale raportate de spitalele din România. Sorina Pintea declara în iulie anul trecut, la un post de televiziune, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.