Pe larg despre complicațiile diabetului, la prima ediție a Cursului SRDNBM din acest an

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) organizează sâmbătă, 23 februarie, prima ediție din 2019 a Cursului SRDNBM, la Suceava. Unii dintre cei mai importanți lideri din diabetologia românească sunt așteptați la această manifestare științifică.

Cursul se adresează profesioniștilor implicați în managementul pacientului diabetic: medici diabetologi, medici de familie, cardiologi, neurologi, nefrologi, interniști, endocrinologi, oftalmologi și chirurgi.

Printre tematicile care vor fi prezentate se numără: riscul cardiovascular la pacienții cu diabet; noi abordări terapeutice în boala renală diabetică; managementul neuropatiei diabetice; rolul podiatriei în neuropatia diabetică; tratamentul endovascular al piciorului diabetic și educația terapeutică în diabetul zaharat.

 

Accent pe complicațiile diabetului

 

Tema generală a acestei ediție a cursului SRDNBM este: „Diabetul zaharat și complicațiile lui – ucigașii silențioși ai omenirii”. Organizatorii au dorit să tragă astfel un semnal de alarmă cu privire la implicațiile extinse pe care le are diabetului asupra sănătății, prin prisma complicațiilor severe pe care le poate cauza.

„Această ediție a Cursului SRDNBM aduce în prim-plan noutățile în managementul clinic al diabetului zaharat, conform ultimelor actualizări ale ghidurilor internaționale, cu un focus pe complicațiile asociate, cele care transformă diabetul într-una dintre principalele cauze de mortalitate, la nivel global”, a declarat dr. Gabriela Crețeanu, șefa Centrului județean antidiabetic Suceava, coordonatoare locală a acestei ediții a cursului SRDNBM. „În județul Suceava, diabetul este abordat multidisciplinar, avem și un important cabinet pentru piciorul diabetic și am convingerea că informațiile prezentate în cadrul cursului vor fi de real interes pentru practica clinică a participanților”, arată Gabriela Crețeanu.

 

Angajamentul SRDNBM

 

„Cursul SRDNBM desfășurat la Suceava face parte din noua strategie de dezvoltare a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care propune o abordare cuprinzătoare a diabetului, orientată pe trei direcții: dezvoltare durabilă – educație – colaborare. Proiectul, care vizează mai multe orașe-cheie la nivel regional, confirmă angajamentul SRDNBM pentru susținerea îmbunătățirii îngrijirii persoanelor cu diabet prin dezvoltarea practicii medicale a specialiștilor implicați în managementul diabetului zaharat”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele SRDNBM.

 

În România, prevalența diabetului este peste media globală

 

Conform datelor epidemiologice furnizate de studiul PREDATORR, diabetul afectează în România aproximativ 11,6% din populația adultă. Asta face ca prevalența acestei boli la noi în țară să fie semnificativ peste media globală, care este de 8,8%.

În zona de Nord-Est a României, zonă din care face parte și Suceava, prevalența cazurilor de diabet este chiar mai mare, de 12,38%.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.