Personal medical al SCJU Arad donează periodic sânge

Personal medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad donează periodic sânge pentru că se confruntă, aproape zilnic, cu situații de urgență, se arată într-un anunț al SCJU.

“Adeseori, o parte a pacienților internați pe secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad necesită transfuzie sanguină, iar Centrul de Tranfuzie Sanguină Arad are nevoie de toate grupele de sânge! Personalul medical donează sânge, periodic, pentru că se confruntă, aproape zilnic, cu situații de urgență în care sângele donat poate face diferența!”, au anunțat reprezentanții SCJU.

Aceștia au amintit că pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiţii:

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • greutate peste 50Kg
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
  • să nu te afli sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, să treacă două luni dacă ați fost la stomatolog .
    De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Potrivit reprezentanților SCJU, înainte de a dona, dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe.

De asemenea, aceștia spun să nu fumați înainte şi după donare cu o oră.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.