Perturbarea vaccinărilor de rutină, cauzată de pandemia de COVID-19, expune cel puțin 80 de milioane de copii riscului de a contracta difterie, rujeolă sau poliomielită

Cel puțin 80 de milioane de copii sunt expuși riscului de a contracta boli precum difteria, rujeola și poliomielita, deoarece COVID-19 perturbă eforturile de vaccinare de rutină, avertizează OMS, UNICEF și Gavi.

Agențiile solicită eforturi comune pentru a furniza în mod sigur imunizarea de rutină și pentru a continua campaniile de vaccinare împotriva bolilor mortale care pot fi prevenite prin vaccin.

Avertismentul vine de la Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Gavi, Alianța pentru vaccinuri, înaintea Summit-ului global pentru vaccinuri din 4 iunie, în cadrul căruia liderii mondiali se vor reuni pentru a ajuta la menținerea programelor de imunizare și pentru a atenua impactul pandemiei în țări cu nivel de trai scăzut.

Conform datelor culese de OMSi, UNICEF, Gavi și Sabin Vaccine Institute, furnizarea serviciilor de imunizare de rutină este îngreunată substanțial în cel puțin 68 de țări și poate afecta aproximativ 80 de milioane de copii sub vârsta de 1 an care trăiesc în aceste țări.

Din martie 2020, serviciile de imunizare de rutină au fost perturbate pe scară globală, fără precedent de la începutul anilor ’70. 53% din cele 129 de țări în care au fost disponibile date au raportat întreruperi moderate până la grave sau o suspendare totală a serviciilor de vaccinare în perioada martie-aprilie 2020.

Motivele pentru perturbarea acestor servicii variază. Unii părinți sunt reticenți să plece de acasă din cauza restricțiilor de circulație, a lipsei de informații sau pentru că se tem de infecția cu COVID-19. Și mulți angajați din domeniul sănătății nu sunt disponibili din cauza restricțiilor în călătorie, sau redistribuirii la sarcinile de răspuns COVID-19, precum și a lipsei de echipament de protecție.

Întârzierile în transportul vaccinurilor agravează situația. UNICEF a raportat o întârziere substanțială a livrărilor de vaccinuri planificate, din cauza măsurilor de blocare și a scăderii ulterioare a zborurilor comerciale și a disponibilității limitate a charter-urilor. Pentru a contribui la atenuarea acestui aspect, UNICEF apelează la guverne, la sectorul privat, la industria aeriană și la alții, pentru a elibera spațiul de marfă, la un cost accesibil pentru aceste vaccinuri de salvare a vieții. Gavi a semnat recent un acord cu UNICEF pentru a oferi finanțare în avans pentru a acoperi costurile crescute de transport pentru livrarea vaccinurilor, având în vedere numărul redus de zboruri comerciale disponibile pentru transport.

Săptămâna viitoare, OMS va emite noi recomandări cu privire la menținerea serviciilor esențiale în timpul pandemiei, inclusiv recomandări cu privire la modul de a oferi imunizări în condiții de siguranță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.