Peru a suspendat testele clinice bazate pe un vaccin chinez anti-COVID-19

Ministerul Sănătăţii din Peru a confirmat sâmbătă că a suspendat temporar, din motive de precauţie, testele clinice bazate pe un vaccin chinez anti-COVID-19 după detectarea unor complicaţii medicale la unul dintre voluntarii care participă la aceste teste, informează AFP.

Decizia a fost luată pentru „protejarea sănătăţii voluntarilor în timpul fazei 3 a studiilor dedicate vaccinurilor”, după „identificarea unui eveniment indezirabil serios la unul dintre subiecţii cercetării”, a explicat ministerul peruan într-un comunicat.

Institutul Naţional de Sănătate a decis vineri această întrerupere după ce un voluntar a prezentat dificultăţi de mobilitate la nivelul picioarelor, cauzate de o stare de slăbiciune, potrivit presei locale.

„În urmă cu câteva zile, am semnalat, aşa cum prevede protocolul, în faţa autorităţilor de reglementare că unul dintre participanţii la studiul nostru prezenta simptome neurologice care ar putea să corespundă unei complicaţii medicale cunoscute sub numele de sindrom Guillain-Barre”, a explicat German Malaga, cercetător-şef pentru studiile clinice vizând vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm, potrivit Agerpres.

Sindromul Guillain-Barre este o afecţiune rară, necontagioasă, care determină sistemul imunitar al pacientului să atace o parte din sistemul nervos periferic. Acest fapt poate să ducă în principal la o slăbire a capacităţii musculare şi la pierderea senzaţiilor tactile la nivelul braţelor şi picioarelor.

Peru a decretat la jumătatea anului 2019 stare de urgenţă sanitară temporară în mai multe regiuni ale ţării din cauza mai multor cazuri de persoane diagnosticate cu acest sindrom.

Studiile clinice bazate pe vaccinul chinez ar urma să fie reluate săptămâna viitoare, în cadrul unor teste realizate pe 12.000 de persoane. În cazul unor rezultate pozitive, care nu vor fi cunoscute înainte de jumătatea anului 2021, guvernul peruan a prevăzut posibilitatea de a achiziţiona 20 de milioane de doze pentru a vaccina două treimi din populaţia ţării.

Autorităţile din Peru au anunţat vineri că au înregistrat în total 979.111 de cazuri de coronavirus şi 36.499 de decese cauzate de noul coronavirus.

În rândul ţărilor cele mai grav afectate de pandemia de COVID-19 (cu excepţia microstatelor), Peru ocupă locul al doilea în clasamentul statelor cu cel mai mare număr de morţi raportat la populaţia naţională, cu 111 decese înregistrate la 100.000 de locuitori.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.