Peste 1.000 de participanți la cea de-a șasea ediție a YoungDIAB – Forumul Științific Național al Tinerilor Medici Diabetologi

Peste 1.000 de participanți înscriși la cea de-a șasea ediție a YoungDIAB – Forumul Științific Național al Tinerilor Medici Diabetologi, organizat de Federația Română de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, în perioada 7-9 iulie.

”Această cifră, de peste o mie de participanți, ne bucură foarte mult, practic numărul celor interesați de această manifestare – YoungDIAB – crește de la an la an și ne demonstrează că ceea ce am gândit în urmă cu șase ani, la prima ediție, a fost foarte bine. Ne dorim ca lucrările științifice și studiile de caz prezentate în cadrul acestei manifestări să vină în sprijinul practicii clinice a fiecăruia dintre cei înscriși la acest eveniment”, a declarat Prof. dr. Gabriela Roman, președinte Federația Română de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, coordonator Comitet de organizare YoungDiab 2022.

Ajuns la cea de a sasea editie, YoungDIAB oferă, încă din 2017, de la momentul lansării, o platformă dedicată perfecționării și dezvoltării educației medicale a tinerilor profesioniști implicați în managementul diabetului zaharat din România, o platformă care promovează comunicarea între tinerii medici și le facilitează interacțiunea cu experți din domeniu, pentru o îngrijire eficientă a pacientului cu diabet zaharat.

”În cadrul evenimentului, au fost prezentate aspecte extrem de diferite și de complexe din lumea noastră, a diabetologiei și a specialităților conexe. Am gândit un program științific care se bazează pe practica noastră zilnică, un program care cuprinde foarte multe prezentări de caz, pentru că acestea sunt cele care ridică discuții și ne ajută să ne orientăm de fiecare dată în managementul persoanelor cu diabet zaharat. În medicină, în fiecare zi învățăm, nu contează vârsta, nu contează experiența, trebuie să fim la curent cu informațiile nou apărute, cu evoluția tehnologiei în ceea ce privește tratamentul, dar și prevenția complicațiilor asocitate diabetului zaharat, și să învățăm din experiențele celorlalți”, a mai declarat Prof. dr. Gabriela Roman.

Printre temele prezentate în cadrul YoungDIAB 2022 s-au numărat:

  • Insuficiența cardiacă, o consecință multifactorială la pacientul cu diabet zaharat
  • Dificultăți de tratament la un pacient cu insuficiență cardiacă și diabet zaharat
  • Screeningul pacientului cu diabet zaharat tip 2 inaugural în pandemieManagementul piciorului diabetic la un pacient cu diabet zaharat tip 2 dezechilibrat
  • Evaluarea comportamentului alimentar
  • Implicațiile clinico-biologice ale postului intermitent în sindromul metabolic
  • Managementul în etape al pacientului cu boală periferică arterială și diabet zaharat
  • Boala periferica arteriala in diabetul zaharat – fiecare minut conteaza
  • Actualități privind managementul diabetului zaharat în sarcină
  • Ajustarea insulinoterapiei după inițierea tratamentului cu pompa de insulină
  • Durere abdominală recurentă și diabet zaharat tip 1 la copil
  • Particularități de diagnostic a diabetului zaharat la pacientul cu status post-transplant hepatic
  • Polihidramniosul intermitent și variabilitatea glicemică la o pacientă cu diabet gestațional
  • Deteriorarea renală plurifactoriala la un pacient diabetic tânăr

”Pentru că medicina este o artă, la fiecare ediție YoungDIAB am dorit să ne apropiem de diversele forme de manifestare și de expresie a artei, fie că a fost vorba despre arta cinematografică sau arta muzicală modernă, clasică sau arta literară. Anul acesta, programul științific a fost gândit astfel încât să subliniem importanța temelor medicale prin asocierea unor teme importante din pictură și am ales ca temă Renașterea spre Belle Epoque.  Această alegere a fost atât pentru semnificația intrinsecă a celor doi termeni: Renașterea – renaștere după o perioadă de doi ani de pandemie – și Belle Epoque – perioada pe care cu toții ne-o dorim de acum înainte. Atât Renașterea cât și Belle Epoque au reprezentat două epoci foarte importante în istoria omenirii, iar pictura este una dintre manifestările cât se poate de expresivă a acetor două epoci. Despre Renaștere se spune că a însemnat o epocă de înflorire, în care oamenii de știință au dorit să studieze, să îmbunătățească lumea, să revigoreze ideile și să adopte noi metode de gândire. Este practic ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în medicină și mai ales în diabetologie. Iar Belle Epoque este perioada modernă, caracterizată prin salturi marcante în toate domeniile, ceea ce a condus la descoperiri științifice, tehnologie nouă și inovații. Putem spune că noi trăim în această epocă, pentru că fiecare dintre tratamentele adresate persoanelor cu diabet se înscriu în această tehnologie, în aceste inovații și descoperiri științifice. Avem acum posibilitatea atât a tehnologiei de înaltă clasă, aplicată în managementul diabetului zaharat de tip 1, cât și a diverselor clase moderne care să se adreseze controlului multifactorial, a protecției cardio-renală, a protecției metabolice la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Am realizat această paralelă din pictură în ceea ce se întâmplă în prezent în medicină și în diabetologie”, a explicat Prof. dr. Gabriela Roman.

Conceptul YoungDIAB are la bază nevoia perfecționării tinerilor profesioniști, precum și înțelegerea importanței colaborării interdisciplinare și a muncii în echipă, având ca scop îmbunătățirea managementului persoanelor cu diabet zaharat.

Producția video și managementul tehnic al evenimentului au fost asigurate de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.