Ziua Mondială a Cancerelor Ginecologice este marcată și în România pe 20 septemebrie.
Peste 1,3 milioane de femei din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancere ginecologice în 2020: aproximativ 44% cancer de col uterin, 23% cancer ovarian, 29% cancer endometrial și mai puțin de 5% cu alte tipuri de cancer ginecologic- cancer vulvar și vaginal. Europa a reprezentat peste 20 % dintre noile cazuri mondiale în 2020. În 2020, 420.000 de femei din întreaga lume au murit din cauza cancerelor ginecologice. Unele cancere ginecologice pot fi prevenite.
Screening-ul și examinările regulate, precum și alegerile mai responsabile privind stilul de viață, pot crește șansele de prevenire și diagnosticare precoce a cancerelor ginecologice, atunci când tratamentul poate fi mai eficient și este posibilă o vindecare completă. Deși cancerul de col uterin poate fi prevenit și poate fi vindecat, dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient cu testarea HPV și screeningul Papanicolau regulat, 7 din 10 femei evită să fie examinate deoarece se tem că ar putea avea virusul HPV.
Cancerele ovariene, uterine, cervicale și alte tipuri de cancer ginecologic sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează femeile, dar conștientizarea acestor tipuri de cancer în rândul publicului larg este încă semnificativ scăzută.
Societatea de Oncofertilitate din România (SOR) și Asociația “Și eu am dreptul să fiu părinte” marchează în România Ziua Mondială a Cancerelor Ginecologice, alăturându-se astfel, și anul acesta, demersului Societății Europene de Oncologie Ginecologică (ESGO) și Rețelei Europene a Grupurilor de Advocacy pentru Cancerul Ginecologic (ENGAGe)
“Nu trebuie să uităm că cel mai important este să vorbim despre problemele noastre ginecologice imediat ce acestea apar. Să ne adresăm medicului ginecolog care, în urma controalelor de specialitate, ne indică direcțiile în care putem merge. Fac apel, la voi, toate femeile cu vârsta între 18 și 65 de ani, să fiți atente la semnalele pe care corpul vostru le ‘dă’ și să îndrăzniți să mergeți la doctor”, a spus Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu, Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Președinte SOR.
World Go Day este o zi anuală de conștientizare dedicată creșterii înțelegerii publice în ceea ce privește cancerele ginecologice și evidențiază totodată factorii de risc, simptomele, detecția timpurie și strategiile de prevenție legate de principalele tipuri de cancere ginecologice care au impact asupra femeilor: cervical, ovarian, uterin, vaginal și vulvar. Conștientizarea este importantă deoarece un diagnostic precoce este esențial pentru un bun tratament al cancerelor ginecologice.
„Vrem ca oamenii să știe că un control regulat cu medicul ginecolog ar trebui să fie o prioritate. Dar, de asemenea, puneți întrebările potrivite. Fiți deschiși în comunicarea cu medicul vostru. A întreba despre lucruri care nu ne sunt clare și a sublinia chiar și simptome aparent mici poate ajuta la obținerea unui diagnostic precis”, explică copreședintele ENGAGe, Icó Tóth.
În UE, la fiecare oră, două femei își pierd viața din cauza cancerului de col uterin
Printre cancerele care afectează femeile, cancerul de col uterin se situează doar pe locul 4. Este o boală care poate fi prevenită, dar a înregistrat în 2020, 420.000 de decese la nivel mondial. În UE, la fiecare oră, două femei își pierd viața din cauza cancerului de col uterin. Vaccinurile împotriva papilomavirusului uman (HPV), agentul cauzal primar al cancerelor de col uterin, sunt eficiente împotriva a 70%-80% dintre toate tipurile de HPV oncogenice și au un impact potențial extraordinar pentru noua generație. Ratele de absorbție a metodelor de screening pentru cancerul de col uterin pentru a reduce incidența acestuia rămân sub 80%chiar și în țările dezvoltate.
“Credem că, împreună cu ESGO și ENGAGe și prin astfel de acțiuni, putem crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la prevenirea cancerului ginecologic, iar asta va face în cele din urmă o diferență în supraviețuirea pacienților, după această boală”, a conchis Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu.