Peste 150 milioane de euro, alocaţi în PNRR pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale în spitalele publice. Ghidul beneficiarului, în Monitorul Oficial

Monitorul Oficial a publicat, luni, Ordinul ministrului Sănătății privind aprobarea Ghidului beneficiarului pentru investiția specifică: I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale din cadrul pilonului V: Sănătate și reziliență instituțională — componenta 12: Sănătate — investiția I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice.

”Sectorul sanitar din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realitățile de astăzi. Una dintre problemele des întâlnite în rețeaua de spitale este fragmentarea-spitalele pavilionare, ceea ce creează dificultăți în ceea ce privește organizarea fluxurilor și transportul pacienților. Clădirile vechi (unele chiar peste 100 ani vechime) nu permit integrarea optimă a circuitelor intra spitalicești, ridică frecvent dificultăți majore în adoptarea de noi tehnologii din cauza limitărilor fizice intrinseci ale clădirilor și nu dispun de facilități pentru un acces fizic (ex. pentru persoanele cu dizabilități). Mai ales în spitalele vechi cu circuite deficitare, controlul infecțiilor nosocomiale este deficitar, cu impact asupra siguranței pacientului și cheltuieli evitabile. Dotarea cu echipamentele necesare este încă departe de standardele din țările europene avansate, și deseori distribuția echipamentelor în profil teritorial este insuficient echilibrată și calibrată în funcție de nevoi”, se arată în document.

Procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menține crescut în România, potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial.

”În măsura în care aceste structuri vor fi dotate la nivelul standardelor internaționale în ceea ce privește asigurarea izolării pacienților (saloane cu un singur pat), a precauțiilor suplimentare de contact (accesul la echipament personal de protecție, produse medicale pentru asigurarea asepsiei, educația continuă a personalului în privința igienei), a precauțiilor suplimentare pentru transmiterea respiratorie sau prin aerosoli (echipament special de protecție, camere/saloane cu presiune negativă), aceste investiții vor conduce, pe termen lung, la consolidarea sistemului de sănătate din România și la reducerea impactului major pe care circulația germenilor multi rezistenți la antibiotice îl are, nu doar la nivel național”, se arată în documentul citat.

În același context, arată sursa citată, îmbunătățirea capacității și capabilității laboratoarelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a
micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor, însoțită de implementarea extinsă și uniformă a standardelor europene de interpretare (EUCAST), vor reduce din vulnerabilitățile sistemului de sănătate din România, prin creșterea calității rezultatelor obținute și vor contribui la integrarea rezultatelor monitorizărilor și a studiilor de cercetare la nivel european. De asemenea, în vederea prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale se urmăresc investiții în spitalele existente în controlul microbiologic al aerului din blocurile operatorii și din unitățile de terapie intensivă, prin instalații specifice de aer condiționat, instalații de dezinfectare a personalului medical, precum și echipamente de decontaminare a mediului și pentru sterilizare.

Se are în vedere reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unităţile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcţionale de boli infecţioase pentru izolarea/gruparea şi tratarea pacienţilor cu infecţii asociate asistenţei medicale determinate de microorganisme MDR şi cu infecţii cu Clostridium difficile.

Această componentă poate include organizarea unor saloane cu un singur pat în vederea izolării microbiologice, prevăzut cu grup sanitar propriu (ex. sisteme de presiune negativă), reabilitarea/modernizarea blocurilor operatorii, reabilitarea/modernizarea spaţiilor destinate efectuării procedurilor de hemodializă/hemofiltrare, controlul microbiologic al aerului din blocurile operatorii şi din unităţile de terapie intensivă (instalaţii specifice de aer condiţionat/flux laminar/sisteme de ventilaţie destinate acestor unităţi, instalaţii de dezinfectare a echipamentelor de protecţie, echipamente de decontaminare a aerului şi a suprafeţelor, echipamente de dezinfecţie prin tehnica UV sau alte tehnici moderne etc.

Componenta dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializate include îmbunătăţirea capacităţii şi capabilităţii laboratoarelor/compartimentelor de microbiologie prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor şi de efectuare a antibiogramelor, echipamente pentru identificarea/testarea sensibilităţii la antibiotice pentru bacterii şi fungi şi pentru determinarea sensibilităţii la antibiotice prin concentraţia minimă inhibitorie (CMI).

Fondurile mai pot fi folosite pentru achiziţionarea de echipamente destinate reducerii IAAM – sisteme de decontaminare a aerului din încăperi, sisteme de dezinfecţie suprafeţe cu abur/presiune înaltă etc, sisteme de sterilizare echipamente protecţie personal, sisteme de curăţenie automate care utilizează tehnici avansate pentru dezinfecţie/decontaminare aer, suprafeţe şi sau echipamente, sisteme de ventilaţie de înaltă calitate pentru pacienţii critici prevăzute cu filtre antibacteriene şi antivirale, sisteme de sterilizare instrumentar medical şi echipamente bazate pe tehnologii moderne cu plasmă, UV, sisteme/echipamente de control al igienei mâinilor.

Această componentă mai include şi sisteme/echipamente de evidenţiere a încărcăturii microbiologice în aer şi pe suprafeţe, echipamente şi sisteme digitale/IT/AI de monitorizare al IAAM, echipamente de neutralizare materiale contaminate prin compactare.

Bugetul total este de 150.380.000 euro fără TVA și este destinat finanţării a minimum 25 de spitale publice.

Data de deschidere a platformei pentru depunerea dosarelor de finanţare este 25 septembrie. Propunerile de proiecte se pot depune până cel târziu 30 noiembrie, ora 16,00.

Semnarea contractelor de finanţare este prevăzută pentru 24 februarie 2023, iar data limită de implementare a proiectelor – 2 mai 2024.

Ghidul beneficiarului poate fi consultat AICI 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.