Peste 30.000 de flacoane de pudră de talc retrase în SUA, după ce testele au arătat că acestea conțin azbest

Un număr de 33.000 de flacoane de pudră de talc pentru copii au fost retrase de la vânzare în Statele Unite ale Americii, după ce autoritățile de reglementare (Food and Drug Administration – FDA) au găsit urme de azbest în eșantioane prelevate dintr-un recipient cumpărat online.

Azbestul este o substanță cancerigenă cunoscută că provoacă mezoteliom mortal.

Măsura vizează pudra de talc produsă de compania americană Johnson&Johnson (J&J), care se confruntă cu mii de procese pentru o varietate de produse, inclusiv pudră pentru copii, opioide, dispozitive medicale, dar și medicamente antipsihotice.

Dr. Susan Nicholson, șefa departamentului pentru Sănătatea Femeilor din cadrul companiei, consideră descoperirea azbestului „extrem de neobișnuită”, adăugând că a fost în contradicție cu testările realizate până acum, potrivit Reuters. Retragerea anunțată vineri este limitată la un lot din pulberea de talc produsă și livrată în Statele Unite în 2018, a mai spus compania. Reprezentanții acesteia au declarat că testarea efectuată de administrația americană pentru produse alimentare și medicamente, în urmă cu o lună, nu a găsit azbest în talc. FDA a anunțat că cea mai recentă eșantionare a avut loc în timpul testării pentru azbest în produsele cosmetice care conțin talc. Un al doilea eșantion din Johnson Powder Baby dintr-un lot diferit a ieșit negativ la azbest, a mai spus agenția.

J&J are peste 15.000 de procese ale consumatorilor care pretind că produsele cu talc, inclusiv pudră pentru copii din Johnson, au provocat cancer.

Din anul 2003, talcul pentru bebeluși vândut în Statele Unite a venit din China prin intermediul furnizorului Imerys Talc America, o unitate a Imerys SA cu sediul în Paris și co-inculpat în mare parte din litigiile de talc. Imerys și J&J au spus că talcul chinez este în siguranță.

J&J a spus în repetate rânduri că produsele sale de talc sunt sigure și că decenii de studii le-au demonstrat că nu conțin azbest și că nu provoacă cancer. Testul FDA a indicat prezența a cel mult 0,00002% de azbest crisotil în proba testată. Organizația Mondială a Sănătății și alte autorități nu consideră însă sigur niciun nivel de expunere la azbest. În timp ce majoritatea persoanelor expuse nu dezvoltă niciodată cancer, pentru unii, chiar și cantități mici de azbest sunt suficiente pentru a declanșa boala ani mai târziu.

 

Hrană petru bebeluși cu arsenic, plumb, cadmiu și mercur

 

Nu este însă singurul motiv de îngrijorare. Recent, teste de laborator au indicat că 95% din alimentele pentru bebeluşi testate în laborator conţineau urme a cel puţin unul din patru metale grele, relatează MarketWatch.

Studiul realizat de organizaţia Healthy Babies Bright Futures a constatat că unul din patru din 168 de alimente pentru bebeluşi testate în laborator, de la piureuri de fructe la biscuţi pentru dinţi, conţineau arsenic, plumb, cadmiu şi mercur.

Cercetătorii au testat atât branduri de nişă cât şi branduri disponibile pe scară largă, cum este Gerber, potrivit căruia raportul ”ar putea să provoace fără motiv îngrijorare în legătură cu siguranţa copiilor”. Cercetări anterioare au asociat cele patru metale cu daune aduse creierului, potrivit Healthy Babies Bright Futures.

Şi alte studii au descoperit metale grele în alimentele pentru bebeluşi, cum este unul din 2017, care a identificat prezenţa plumbului în 20% din circa 2.000 de mostre de alimente pentru bebeluşi.

Germber şi Beech-Nut au susţinut că produsele lor sunt sigure.

Un purtător de cuvânt al Nestle, compania mamă a Gerber, a declarat că ”urme de elemente precum arsenicul şi plumbul apar în mod natural.

Din acest motiv, purtătorul de cuvânt a spus că ”mulţi experţi în siguranţa alimentelor şi agricultură sugerează că nu este fezabil să ajungi la un nivel zero al acestor elemente, chiar în alimentele pregătite acasă, din ingrediente organice.

”Compania se mândreşte cu respectarea strictă a siguranţei alimentelor. Dorim să reasigurăm părinţii că Gerber nu face niciodată compromisuri în privinţa siguranţei sau calităţii alimentelor noastre. Colaborăm cu furnizorii, cultivatorii şi echipa de producţie pentru a reduce la minimum nivelul metalelor grele”, a spus purtătorul de cuvânt, Kelly Schneider.

Beech-Nut Nutrition a anunţat într-un comunicat că produsele sale ”sunt sigure, sănătoase şi nutritive”, notând că testele pentru 255 de substanţe contaminante, între care plumbul, alte metale grele şi pesticide.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.