Peste 600 de medici din toată țara au participat la cea de-a patra ediție a Congresului Craiova Connects, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Evenimentul, devenit deja o tradiție în calendarul medical național, s-a consacrat drept una dintre cele mai importante manifestări științifice organizate de o Universitate de Medicină și Farmacie din România.
Ediția din acest an a avut ca temă centrală „Managementul obezității”, punând în prim-plan una dintre cele mai mari provocări ale medicinei contemporane: obezitatea – nu doar ca boală, ci ca expresie a unor dezechilibre profunde, de natură metabolică, emoțională și socială.
Abordare multidisciplinară și colaborare între specialități
Congresul Craiova Connects a reunit specialiști din patru arii medicale esențiale – gastroenterologie, diabet, nutriție și boli metaboloice, endocrinologie și cardiologie, – pentru a construi o viziune comună asupra modului în care medicina modernă poate răspunde provocărilor generate de această afecțiune complexă.
„Craiova Connects pune accentul pe echipe, pe colaborarea multidisciplinară și pe construcția de parteneriate între specialități, astfel încât medicii să înțeleagă cât mai bine importanța colaborării pentru a oferi îngrijiri integrate pacientului. Ne bucurăm să vedem atât de mulți tineri medici implicați, sesiuni interactive și o deschidere reală pentru dialog științific. Congresul Craiova Connects redeschide noi orizonturi de colaborare între Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și profesioniști din toate zonele țării”, a declarat prof. univ. dr. Dan Gheonea, rectorul UMF Craiova.
Inovație, educație medicală și implicare activă
Programul Congresului Craiova Connects, desfășurat pe parcursul a trei zile intense, a inclus prezentări științifice, dezbateri interdisciplinare, sesiuni hands-on și workshopuri specializate. Aproape 100 de speakeri – cadre universitare, cercetători și clinicieni din centre medicale de la nivel național – au fost implicați în conturarea unei platforme de învățare și colaborare profesională.
Printre temele de interes s-au numărat:
- noile direcții terapeutice în tratamentul obezității și al complicațiilor sale (MASLD, diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare);
- cazuri clinice complexe cu grad ridicat de dificultate;
- ateliere aplicate de ecografie și tehnici endoscopice moderne.
„Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale sistemului de sănătate, iar măsurile pentru prevenirea acestei afcțiuni trebuie să fie integrate într-o abordare globală și multidisciplinară. Dacă privim în cel mai recent Atlas Mondial de Obezitate, se arată că proporția proiectată a adulților care trăiesc cu un indice de masă corporală mare este într-o creștere spectaculoasă atât la femei, cât și la bărbați. În anul 2025, în România, 70% din adulți au un indice de masă corporală crescut, iar 39% din adulți trăiesc cu obezitate. Abordarea obezității nu se poate face decât într-un cadru multidisciplinar, care să permită o evaluare complexă a pacientului, având în vedere că obezitatea este un factor de risc major pentru afecțiuni cardiovasculare, AVC, diabet sau chiar anumite forme de cancer”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, președinta Colegiului Medicilor din România.
În cadrul Congresului, prof. univ. dr. Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a realizat o sinteză a celor mai promițătoare molecule aflate în cercetare pentru tratamentul obezității, deschizând astfel noi perspective terapeutice pentru această afecțiune cu impact global.
Accent pe comunicare medicală și combaterea stigmatizării
Un element distinctiv al ediției din acest an a fost focalizarea pe comunicarea medicală, atât în relația directă medic-pacient, cât și în spațiul public. Temele sensibile, precum stigmatizarea persoanelor cu obezitate, echilibrul dintre tratamentul farmacologic și schimbarea comportamentală sau rolul educației în sănătate, au fost abordate deschis în cadrul sesiunilor dedicate.
„Obezitatea este o epidemie silențioasă, iar răspunsul nu poate veni decât dintr-o abordare unitară, integrată și inovatoare. Congresul Craiova Connects 2025 este dovada clară că medicina românească are resursele și voința de a construi soluții moderne pentru probleme complexe de sănătate publică”, a mai spus prof. univ. dr. Dan Gheonea, rectorul UMF Craiova.
„Craiova Connects reprezintă un hub esențial pentru colaborarea multidisciplinară în abordarea obezității. Aici se întâlnesc expertiza, inovația și dialogul între specialități pentru a construi soluții integrate, totul în beneficiul pacienților”, a concluzionat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România.
Cea de-a parta ediție a Congresului Craiova Connects s-a desfășurat în perioada 10-12 aprilie 2025.